Wat is het gewicht van een tennisbal?

Ben jij een tennisspeler of liefhebber van de tennissport? Vraag jij je af hoeveel een tennisbal weegt? Tennisballen zijn gemaakt om mee te tennissen en zijn relatief klein van stuk. Tennisballen moeten een bepaalde hoogte kunnen stuiteren om geschikt te zijn voor gebruik. In dit artikel vertellen we alles over de samenstelling van een tennisbal.

gewicht tennisbal

Samenstelling tennisbal

Tennisballen die worden gebruikt voor professionele wedstrijden zijn uitsluitend geel van kleur. Voor trainingen worden ook geelgroene (extra zacht), oranje-gele (extra hard) ballen gebruikt. Alle ballen bevatten witgrijze lijnen. De ballen werden vroeger gemaakt van leer en gevuld met haar of wol, maar worden tegenwoordig van rubber en vilt gemaakt. De ballen zijn aan de binnenkant hol. De haartjes van de vilt aan de buitenkant van de tennisbal zijn zeer aerodynamisch.

Gewicht van de tennisballen

De ITF, Internationale Tennisfederatie, heeft de regels voor tennisballen voorgeschreven. De regels zijn als volgt:

  • Diameter: De diameter van een tennisbal moet tussen 65,4 en 68,6 millimeter zijn.
  • Gewicht: De massa van een tennisbal moet tussen de 56,0 en 59,4 gram zijn.
  • Stuiterhoogte: De bal moet tussen de 138 en 151 centimeter opstuiten wanneer de bal van zo’n 2,54 meter hoogte wordt losgelaten.

Gasgevulde of drukloze tennisballen

Er zijn twee soorten tennisbal in omloop. Gasgevulde ballen en drukloze varianten. Gasgevulde tennisballen spelen over het algemeen prettiger en worden dan ook het meest gebruikt. De ballen worden geleverd in een onder druk staand en hermetisch afgesloten koker. Wanneer deze koker open is verdwijnt de druk langzamerhand uit de tennisballen. Hierdoor zijn deze tennisballen sneller verouderd dan drukloze tennisballen.

Misschien vind je dit ook interessant?