Hoe groot is een tennisbal?

Speel jij wel eens of af en toe een tenniswedstrijd? Of ben jij van plan dit te gaan doen? Voor het spelen van een tenniswedstrijd heb je natuurlijk tennisballen nodig. Wil jij weten hoe groot een tennisbal is en aan welke vereisten het speeltuig moet voldoen? In dit artikel vertellen we alles over het formaat, de zwaarte en de samenstelling van een tennisbal.

afmeting tennisbal

Wat is de samenstelling van een tennisbal?

In het begin van de tennissport werden tennisballen gemaakt van leer en aan de binnenkant gevuld met haar of wol. Tijdens de vele ontwikkelingen die de sport heeft gemaakt, is ook de samenstelling van de ballen veranderd. Tegenwoordig worden tennisballen gemaakt van rubber en aan de buitenkant voorzien van een viltlaag. Aan de binnenkant is een tennisbal hol. De viltharen aan de buitenkant zorgen voor een zeer aerodynamische bal. De kleuren van de ballen zijn verschillend. Professionele wedstrijden worden gespeeld met gele ballen. Geelgroene ballen zijn extra zacht en geschikt voor jeugdtennis. Oranje-gele ballen worden voor trainingsdoeleinden gebruikt en zijn harder en zwaarder.

Grote, gewicht en andere vereisten tennisbal

De Internationale Tennisfederatie (ITF) heeft de regels voor tennisballen voorgeschreven. De regels zijn als volgt:

  • Diameter: Een tennisbal moet een diameter hebben tussen de 65,4 en 68,6 millimeter.
  • Gewicht: Een tennisbal moet een massa hebben van 56,0 en 59,4 gram zijn.
  • Stuiterhoogte: Wanneer een bal van 2,54 meter wordt losgelaten moet het speeltuig tussen de 138 en 151 centimeter opstuiten.

Ballen die voldoen aan deze eisen en de juiste kleur hebben zijn geschikt voor professionele tenniswedstrijden.

Gasgevulde of drukloze ballen

Er zijn twee soorten tennisballen: gasgevulde en drukloze varianten. De gasgevulde tennisballen spelen het fijnst en worden dan ook het vaakst gebruikt. Vrijwel alle professionele wedstrijden worden gespeeld met gasgevulde ballen. De ballen worden geleverd in een van druk voorziene en hermetisch afgesloten koker. Wanneer de koker losgemaakt wordt, verdwijnt de druk langzamerhand. Hierdoor zijn deze ballen vrij snel verouderd. Drukloze ballen kunnen langer mee, maar spelen lastiger.

Misschien vind je dit ook interessant?