Wat betekent een deuce?

Kijk je op dit moment tennis of ben je een beginnend tennisser? Vraag jij je af wat een deuce is? En wil je weten wat dit betekent en wanneer dit zich voordoet? In dit artikel leggen we dat haarfijn aan je uit!

Puntentelling tennis

Bij tennis wordt er een merkwaardige puntentelling gehanteerd. Zo wordt het eerste punt aangeduid met 15, het tweede punt met 30 en het derde punt met 40. Degene die als eerste 4 punten binnensleept heeft een game gewonnen. Deze games zijn nodig om uiteindelijk een set naar je toe te kunnen trekken.

Deuce

Nu kan het zo zijn dat een game erg gelijk opgaat. Het is dan ook mogelijk dat er een game tussenstand van 40-40 op het bord staat. Zodra dit het geval is, is er sprake van een deuce. Vanuit die situatie is het zaak om twee punten achter elkaar te maken. Zodra dit lukt heb je de game gewonnen.

Spelregels deuce

Zoals gezegd is er alleen sprake van een deuce zodra de tussenstand 40-40 is. Zodra een speler in de deuce het eerste punt naar zich toe weet te trekken wordt er gesproken van advantage (ook wel voordeel genoemd). Mocht de speler vervolgens het tweede punt naar zich toe trekken dan heeft degene geprofiteerd van dit voordeel. Echter, mocht de tegenstander een punt maken dan heeft deze het voordeel geneutraliseerd en is er weer sprake van een deuce. Dit gaat net zo lang door tot er een speler is die het voordeel weet te verzilveren.

Opslag

De regels van de opslag veranderen binnen een deuce niet. Dat wil zeggen dat de serveerder, ongeacht hoe lang de deuce duurt, de serveerder blijft. Dit omdat dit binnen een game valt.

duece tennis

Kan lang duren

Een game is dus een wedstrijdvorm met open einde. Deze stopt pas wanneer er een puntenverschil ontstaat tussen de twee spelers. In veel gevallen is dit zo beslist echter zijn er situaties waarbij het enorm lang kan duren. Zo speelde John Isner en Nicolas Mahut in 2010 tegen elkaar. Deze wedstrijd duurde maar liefst 11 uur en 5 minuten. Je kunt je voorstellen dat deze legendarische wedstrijd een aantal super spannende en lange games opleverde.

Misschien vind je dit ook interessant?