Dubbele fout of een dubbelfout

Ben jij een groot sportliefhebber maar heb je geen idee wat ze bij tennis bedoelen met een dubbele fout? Wil je weten wat een dubbelfout is? In dit artikel leggen we het aan je uit.

Opslag en service

Een dubbelfout kan alleen geslagen worden bij een service/opslag. Dit omdat je als serveerder een tweetal kansen hebt. Mocht de eerste bal uit gaan of tegen het net worden geslagen dan heb je dus een herkansing. Sla je deze herkansing ook verkeerd? Dan wordt er gesproken van een dubbele fout en zijn de punten voor de tegenstander.

Bal raakt het net

Als je opslaat dan kan de bal via het net op de speelhelft van de tegenstander terecht komen. In zo’n geval wordt er gesproken van een fout. Dat betekent dus dat de bal het net op geen enkele wijze mag toucheren.

Indien dit zich voordoet is er één unieke regel. Mocht de bal namelijk via het net binnen het servicevak van de tegenstander vallen, dan blijft het aantal servicemogelijkheden staan. Dat betekent dat de opslag wel opnieuw moet worden genomen. Maar dat dit niet als fout wordt gezien. In wezen heb je dan 3 mogelijkheden voor het slaan van een reglementaire opslag.

fout bij tennis

Een fout is snel gemaakt

Een goede opslag lijkt relatief eenvoudig maar in de praktijk is het technisch gezien een erg moeilijke handeling. Dit omdat je als serveerder het liefst een ace slaat. Een ace is vanuit een opslag een punt scoren. In dat geval moet de bal via het servicevak buiten het bereik van de tegensander komen. Om zo’n bal te slaan moet precisie en kracht samen komen. Een combinatie die vaak alleen werkt wanneer je veel oefent en veel traint.

Record

Zoals gezegd is het belangrijk om de bal hard te slaan. Maar wat is hard? Dit is natuurlijk erg relatief. Echter is het leuk om te weten dat de Australiër Sam Groth in 2012 de bal een snelheid van maar liefst 263 kilometer per uur meegaf.

Misschien vind je dit ook interessant?