Wat bedoelen ze binnen het tennis met een break?

Ben je een beginnend tennisser of kijk je op dit moment tennis op TV? Hoor jij commentatoren, experts, trainers en medespelers het hebben over een break? Wil je weten wat de betekenis hiervan is? In dit artikel gaan we er verder op in!

tennis break

Break

Er wordt over een break gesproken zodra je als tennisspeler een game naar je toe weet te trekken terwijl de tegenstander de opslag heeft. Dit omdat in veel gevallen degene met de opslag in het voordeel is. Het winnen van zo’n game wordt dus break genoemd.

Voordeel van een break

Zoals gezegd is degene met een opslag in het voordeel. Dit omdat de kans op fouten het kleinst is. Het verliezen van zo’n game kan funest zijn aangezien de tegenstander de game voor de break en de game na de break het voordeel van de service heeft. Het is dus aannemelijk om te denken dat de tegenstander in zo’n geval 3 games achter elkaar pakt. Iets wat te over zien lijkt. Echter betekent het ook dat je meerdere keren een game van de tegenstander moet afsnoepen.

break tennis

Hoeveel punten voor een game?

Een game win je door vier punten bij elkaar te spelen. De puntentelling bij tennis ziet er als volgt uit, 15-30-40. Bij de stand 40-40 speel je een deuce. Een deuce werkt relatief eenvoudig. Zodra één van de spelers een punt maakt dan komt hij of zij op voordeel te staan. Zodra degene daarna wederom een punt scoort trekt het de game naar zich toe. Mocht je het voordeel niet weten te benutten dan wordt het weer een duece. Dit duurt net zo lang tot dat iemand het voordeel heeft weten te verzilveren.

Heel plat gezegd is het dus zaak om bij een duece een 2-tal punten achter elkaar binnen te slepen. Zodra dit lukt ben je de gelukkige game winnaar.

Misschien vind je dit ook interessant?