Tennisracket kopen: waar moet je op letten?

Ben je een fanatiek tennisser? Of wil je net met tennissen beginnen? Zoek je een nieuw racket en vraag jij je af waar je op moet letten? In dit artikel nemen we tips en meerdere aandachtspunten met je door.

De juiste gripmaat bepalen

Bij het kopen van een tennisracket is het belangrijk om een racket te kopen met de juist gripmaat. De gripmaat bepaal je door met een liniaal een gedeelte van je hand op te meten. Het is belangrijk om te weten hoeveel millimeter verschil er zit tussen de top van je ringvinger en het begin van de tweede handlijn. Aan de hand van dit aantal millimeter kun je op basis van onderstaande tabel een racket kopen met de juiste gripmaat.

Een racket met de juiste gripmaat is van groot belang. Anders ligt het racket niet fijn in je handen en kost het kracht en energie om het racket vast te houden.

Grote van het blad

Er zijn veel verschillende soorten tennisrackets met verschillende bladgroottes. Het is belangrijk dat je een racket koopt met een bladgrootte die past bij jouw niveau en speelstijl.

Bladgroottes zijn in drie categorieën op te delen, namelijk:

  • Midsize –        550- 600 m2
  • Midplus –       600 – 660 cm2
  • Oversize –      660 – 740 cm2

Hoe groter het blad hoe makkelijker het is om de bal te raken. Het midden van het racket is namelijk groter waardoor de kans dat de bal in ‘sweetspot’ terecht komt groter is. Dit type racket is met name voor de beginnend tennisser geschikt.

Een ervaren tennisser heeft meer aan een klein racket. Met een klein racket heb je meer gevoel en controle waardoor over de bal. Hierdoor kun je de ballen een stuk geavanceerder en preciezer slaan.

Balanspunt

Bij het kopen van een tennisracket moet je goed kijken naar het balanspunt. Dit is het punt waar het racket het zwaarst is. Dit wordt ook wel het zwaartepunt genoemd. De zwaartepunten zijn op te delen in drie categorieën, namelijk:

Topweight | Meer dan 34cm

Het zwaartepunt van het racket ligt in de top. Hierdoor heb je meer slagkracht en kun je de bal harder slaan.

Balanced | Tussen de 32 en 34cm

Dit racket is het meest gekozen. Dit omdat de balans in het midden ligt. Hierdoor kun je een veelzijdig tennisspel spelen.

Handle weight | Minder dan 32cm

Bij handle weight ligt het zwaartepunt meer richting de grip. Je bent hierdoor een stuk wendbaarder.

De verschillende balanspunten worden uitgedrukt in centimeters of millimeters. Deze kun je achter de zogenaamde categorieën vinden.

tennisracket kopen

Verschillende gewichten

Rackets zijn in verschillende gewichten te krijgen. Om het makkelijk te maken hebben we ze opgesplitst in 3 categorieën

Lichte rackets | < 270 gram

Lichtgewicht rackets bieden veel comfort en liggen lekker in de hand. Dit type racket is erg veelzijdig en zorgt ervoor dat je handen en armen minder snel moe worden.

Medium rackets | Tussen 270 en 296 gram

Dit type racket is het meest gekocht. Het zit tussen een powerracket en een comfortracket in. Hierdoor kun je een veelzijdig tennisspel spelen.

Zware rackets | Tussen 296 en 340 gram

Zware rackets worden het meest gebruikt door ervaren spelers. Het comfort van de racket is een stuk minder maar je hebt wel meer controle en kunt de ballen meer snelheid meegeven.

Lengte van het racket bepalen

Voor volwassenen is de standaardlengte van een racket 68,5. Kinderrackets zijn er logischerwijs in meerdere maten. Voor het bepalen van de juiste maat hebben we een handige tip voor je. Ga recht opstaan en hou het racket met gestrekte arm tegen je lijf aan. Beweeg je arm vervolgens wat heen en weer. Zodra het racket net voorbij de enkels komt en het de grond niet raakt heb je de juiste maat in handen.

Hoe duur is een tennisracket?

De prijs van een tennisracket varieert van 10,- tot 300,-. Een enorm prijsverschil. Wil jij graag actief tennissen dan moet je rekenen op een bedrag vanaf 75,-

Misschien vind je dit ook interessant?