arrow_drop_up arrow_drop_down
Waarom kreunen ze bij tennis?
in Tennis

Waarom kreunen ze bij tennis?

Vraag jij je af waarom vrouwelijke en mannelijke tennissers kreunen bij een service of slag? Wil je weten waarom ze kreunen en wat het effect is? In dit artikel gaan we daar verder op in.

Het effect van kreunen

Wil jij graag je tennisprestaties verbeteren? Dan raden we je aan om te beginnen met kreunen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het kreunen bij een slag of service wel degelijk een positieve invloed op je prestaties heeft. Door te kreunen spannen tennissers hun core extra aan waardoor ze de bal harder kunnen slaan!

Nu horen we je bijna denken. Maar kost hun dat dan ook meer kracht en zijn ze daardoor eerder vermoeid? Het antwoord daarop is nee. Zodra je kreunt tijdens het slaan sla je de bal harder zonder dat dit invloed heeft op je energieniveau.

Andersom is dit wel het geval. Op het moment dat je als tennisser en tennisster niet kreunt en dezelfde harde bal wil slaan, kost dit meer energie waardoor je eerder vermoeid raakt.

Daarnaast is het zo dat het gekreun afleidend werkt. Het zorgt er dus voor dat je tegenstander minder gefocust is waar jij vervolgens weer profijt van kunt hebben.

harder slaan tennis

Klachten van publiek en TV

Toeschouwers en tv-kijkers hebben meerdere malen hun kritiek geuit op het gekreun. Niet zo gek ook als je nagaat dat bij Sharapova ooit 101 decibel gemeten is. Dat is vergelijkbaar met het geluid in een discotheek of het geluid van een kettingzaag. Het harde geschreeuw en vervelende geluid maakt het kijken naar tennis er niet leuker op. Mede daarom heeft het WTA in 2012 een plan opgesteld om het luide gekreun in te perken. Dit plan heeft het spelreglement nooit gehaald. Zij het dat er wel meer aandacht voor is. Zo kan de scheidsrechter de speelster en speler erop attenderen dat ze te veel geluid maken. De scheidsrechter heeft zelf het recht om de kreunende speler en speelster te bestraffen met minpunten. In veel gevallen gebeurt dit alleen wanneer de tegenstander er hinder van ondervindt.

Misschien vind je dit ook interessant?

Neem eens contact met ons op

Heb je suggesties, vragen of ben je specifiek ergens naar opzoek? Dit platform is ontstaan door de sporter en voor de sporter. Wees dus niet bang om contact op te nemen 🙂

Sport

 

Volg je één van onze kanalen al?

Cookies