Tips voor het verbeteren van je smash

Ben jij een beginnende tennisspeler en wil jij graag jouzelf verbeteren op tennisgebied? Is het slaan van een succesvolle smash een aandachtspunt voor jou en ben je op zoek naar tips voor deze slag? Een smash is een technisch lastige manier van slaan en heeft dan ook veel trainingsuren nodig. Wil jij weten hoe je van jouw smash een doelpuntenmachine maakt? In dit artikel vertellen we alles wat jij moet weten over het slaan van een goede smash.

smash verbeteren

Wat is een smash?

Een smash is, op de gebruikelijke opslag na, de enige tennisslag die bovenhands gespeeld wordt. Een smash wordt normaal gesproken gespeeld nadat een tegenstander een lob probeert. Een tegenstander doet dit 9 van de 10 keer wanneer jij je dicht bij het net bevindt. Een smash is een zeer efficiënte manier om een lob, die jij kan onderschepen, om te zetten tot een punt voor jou. Naast een smash zijn er nog andere soorten tennisslagen. Denk hierbij aan een fore-, backhand, slice, dropshot en nog een paar soorten slagen.

Tips voor het slaan van een succesvolle smash

Het slaan van een smash lijkt wellicht eenvoudig, maar neemt nog een aantal gevaren met zich mee. Het verkeerd inzetten, timen of raken van een smash loopt in vele gevallen af met een punt tegen én daarom is het belangrijk om te weten hoe jij een goede smash kan maken. We sommen hieronder een aantal tips op:

  • Positie kiezen: Zoals gezegd zet je vaak een smash in wanneer jij in de buurt van het net bent. Wanneer je jouw slag bij het net geslagen hebt en een lob verwacht, loop je al een aantal stappen naar achter. Zo kan je jezelf perfect voorbereiden op de ideale smash. Loop achteruit, kijk naar de bal en positioneer jouzelf zo goed mogelijk.
  • Blijf naar de bal kijken: Wanneer je hebt gezien dat de tegenstander de bal over jou heen wil lobben, ga je jezelf dus positioneren. Blijf zo lang mogelijk naar de bal kijken om perfect positie te kiezen. Daarnaast zorgt het lang kijken naar de bal ervoor dat je jouw slag perfect kan timen.
  • Maak een backswing: Wanneer je achteruit aan het lopen bent en naar de bal kijkt time je jouw slag. Maak tijdens het lopen een backswing om een goede slag te kunnen maken. Het maken van een backswing zorgt ervoor dat jouw smash voldoende kracht mee kan geven.
  • Genoeg is genoeg: Voldoende kracht meegeven is belangrijk. Sla een smash nooit op 100% van jouw kracht. Dit zorgt voor onzorgvuldigheid en kan fouten veroorzaken. Door op 70% van jouw kracht een smash te spelen geef je alsnog voldoende snelheid mee aan een bal en zorg je ervoor dat jouw slag zuiverder zal zijn.

Misschien vind je dit ook interessant?