Opslag verbeteren met tafeltennis: tips en aandachtspunten

Ben jij een fanatieke tafeltennisser of speel je wel eens een potje tafeltennis met vrienden, familie of collega’s? Ben je niet tevreden met jouw opslag en wil je graag een betere opslag kunnen slaan? De opslag is een hele bepalende slag in het tafeltennissen. Het is dan ook goed om van jouw opslag een wapen te maken door hier veelvuldig op te trainen.

Welke verschillende opslagen zijn er?

Wanneer jij opslaat doe je dit waarschijnlijk op een manier hoe jij dat altijd al doet. Dit is niet per se fout, maar het is goed om te weten dat er meerdere manieren zijn. Zo kan je een opslag met jouw fore- en backhand spelen en is de manier hoe jij de bal opgooit erg belangrijk. Ontdek bij welke manier van opslaan jouw voorkeur ligt en varieer met het gooien van de bal. Gooi je de bal hoog op dan kan je meer snelheid meegeven aan het speeltuig. Gooi je de bal laag op dan kan je jouw tegenstander verrassen met een korte slag. Oefen de verschillende manieren uit en kies de manier die jou het best ligt.

Tip 1: Kies een goede starthouding

Bij een opslag moet je natuurlijk rekening houden met waar de bal moet stuiteren. De plek waar jij staat om jouw opslag te verrichten is natuurlijk geheel aan jou. Misschien werkt het voor jou om helemaal aan de zijkant van de tafel te staan of sta je liever wat centraler opgesteld. Oefen hiermee.

Tip 2: Wees variabel

Jouw opslag moet een automatisme worden, maar dit betekent niet dat je elke bal op dezelfde plek moet plaatsen. Wanneer jij dit wel doet is de kans groot dat jouw tegenstander zich hierop gaat instellen en jouw opslag kan counteren. Wees dus variabel in de plek waar je de bal gaat spelen.

opslag tafeltennis

Tip 3: Speel ballen strak over het net

Het vervelende van tafeltennis is dat je geen fout mag maken bij je opslag. Toch is het spelen van ballen strak over het net aan te raden. Wanneer je volledig op safe gaat spelen zal jouw tegenstander een makkie hebben met het verwerken van de opslag en ligt het initiatief bij hem of haar. Door ballen vrij strak over het net te spelen en jouw tegenstander op die manier naar achteren te dwingen zorg je ervoor dat je echt voordeel uit je opslag haalt.

Populaire producten

  • Dione Tafeltennistafel S500o
  • Buffalo Outdoor tafeltennistafel  
  • Cornilleau Sport 250S 

Misschien vind je dit ook interessant?