Afmetingen van een tennisbaan en tennisveld

Ben jij een groot sportliefhebber en vraag jij je af wat de afmetingen zijn van een tennisbaan? Of wil je beginnen met tennis en vraag jij je af hoe groot een tennisveld is? In dit artikel gaan we daar verder op in!

afmetingen en lengtes tennisveld

Onderscheid enkelspel en dubbelspel

Tennis kan op verschillende manieren gespeeld worden. Zo kun je een enkelspel (1vs1) spelen maar ook een dubbelspel (2vs2). Hetgeen wat je speelt heeft invloed op de grote van het speelveld. Zo is het veld bij een dubbelspel groter dan bij een enkelspel.

Hieronder vind je de exacte afmetingen en verschillen:

Enkelspel Dubbelspel
Breedte 8,23 meter 10,97 meter
Lengte 23,77 meter 23,77 meter

Verschillende lijnen en ruimtes

Een tennisveld heeft meerdere lijnen en meerdere ruimtes. Deze lijnen en ruimtes vormen een belangrijk onderdeel bij de tennisregels. We nemen ze met je door.

Baseline

Het een tennisveld bevat twee baselinen, dit zijn de achterste twee lijnen van een tennisveld. De lijnen aan de zijkanten heten de zijlijnen.

baseline tennisveld

Serviceline

Daarnaast bevat elke speelhelft een servicelijn. Dit is de horizontale lijn voor de baseline/achterlijn. De servicelijn situeert zich tussen de 2 zijlijnen van het enkelspel. De ruimte tussen de servicelijn en het tennisnet bevat 6,40 meter.

Precies in het midden van de servicelijn bevindt zich een 5 centimeter lijn, namelijk de opslaglijn. Deze lijn maakt twee vakken wat officieel opslagvakken worden genoemd.

servicelijn, opslaglijn en opslagvakken

Middenmerk

De baseline/achterlijn wordt verdeeld door een klein verticaal streepje. Dit streepje wordt ook wel het middenmerk genoemd. Het streepje is 10 centimeter lang, 5 centimeter breed en bevindt zich op precies dezelfde lijn als de opslaglijn.

middenmerk tennisveld

Tramrails

De buitenste vakken van een tennisbaan worden alleen gebruikt bij het dubbelspel. Het speelveld wordt daardoor groter waardoor er speelruimte wordt gecreëerd voor twee personen. Deze buitenste vakken noemen ze bij tennis ook wel de tramrails.

tramrails tennisveld

Hoogte van een tennisnet

Het veld wordt in het midden opgedeeld door een tennisnet. Bedoeling van het spel is om de bal over het net op de speelhelft van de tegenstander te krijgen. De hoogte van het net verschilt een beetje. Zo is het net aan de zijkanten iets hoger dan in het midden. Dit komt omdat het net aan de zijkanten is bevestigd en hierdoor komt het zwaartepunt automatisch in het midden te liggen.

Om je inzicht te geven in de exacte hoogte hebben we onderstaande tabel voor je opgezet:

Enkelspel Dubbelspel
Aan de tennispalen 1,07 meter 1,07 meter
In het midden 0,91 meter 0,91 meter

 

Misschien vind je dit ook interessant?