Welke truien zijn er te verdienen bij de Vuelta

Ben je een groot wielerliefhebber maar weet je niet welke truien er bij de Vuelta worden verdeeld? Vraag jij je af waar de renners in de Vuelta voor strijden? In dit artikel nemen we de verschillende kleuren truien met je door.

Over het algemeen

De truien in de Vuelta willen nog wel eens van kleur veranderen. Zo zijn er vanaf het jaar 2009 flink wat kleur wijzigingen doorgevoerd. Voorbeeld daarvan is dat de leider van het algemeen klassement sinds 2010 niet meer in het goud maar in het rood rondrijdt. Echter blijft het daar niet bij. Ook de kleur van de bergtrui en sprinterstrui is meermaals aangepast.

Rode trui: algemeen klassement

De trui voor het algemeen klassement heeft heel wat verschillende kleuren gehad. Zo was deze van 1946 tot 1950 wit, van 1955 tot 1976 geel, in 1977 oranje, van 1978 tot 1998 geel en van 1999 tot 2009 goud. Het is dus jarenlang zo geweest dat de leider van het algemeen klassement een goud tricot kreeg uitgereikt.

Echter is vanaf 2010 de rode trui geïntroduceerd. Dit omdat de gouden trui te veel op de gele trui van de Tour de France leek.

Groene trui: puntenklassement

De leider van het puntenklassement rijdt sinds 2009, net als bij de Tour de France in een groen shirt. Om deze trui te winnen moet er zoveel mogelijk punten bij elkaar gesprokkeld worden. Dit kan bij bepaalde eindsprints (vaak vlakke etappes) en bij zogenaamde tussensprints. Het aantal punten dat je verdient is afhankelijk van de positie die je inneemt. De verdeling van de punten ziet er dan als volgt uit:

puntenklassement vuelta
vuelta klassements truien

Witte trui met blauwe bollen: bergklassement

Ook de bergtrui is meermaals van kleur veranderd. Door de jaren heen is deze groen, oranje en rood geweest. Echter is deze tegenwoordig wit met blauwe bolletjes. Deze lijkt dan ook op de klassieke bolletjestrui van de Tour de France. Zij het dat de bolletjes daar rood zijn in plaats van blauw.

Om deze trui te dragen dien je de meeste bergpunten binnen te slepen. Deze punten kun je verdienen door als één van de eersten bepaalde bergtoppen te bereiken. De hoeveelheid van deze punten is afhankelijk van de zwaarte van de berg. De leiding van de Vuelta heeft de moeilijkheidsgraad opgedeeld in 5 categorieën, namelijk:

  • Buitencategorie
  • Eerste categorie (finish)
  • Eerste categorie (tussendoor)
  • Tweede categorie
  • Derde categorie

Om je inzicht te geven in het aantal punten dat er verdiend kan worden, hebben we onderstaande tabel voor je opgezet.

bergklassement vuelta

Witte Trui: jongerenklassement

Het jongerenklassement lijkt heel erg veel op het algemeen klassement. Zij het dat deze enkel en alleen bedoeld is voor renners onder de 25 jaar. Dat betekent dus dat als je jonger dan 25 jaar bent en binnen de bepaalde leeftijdscategorie het snelst doet over alle gereden etappes ’s, je de leider van het jongerenklassement bent. De leider in dit klassement is te herkennen aan zijn witte tricot. Het grappige is dat de shirt kleur van dit klassement hetzelfde is als bij Tour de France en de Giro d’Italia.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport