Hoe ontstaan donorhanden?
Veel sportfietsers als mountainbikers en wielrenners fietsen met fietshandschoenen. Het fietsen met fietshandschoenen heeft meerder voordelen, denk aan de dempende werking, het hebben van meer grip en de valbescherming.
Toch heeft het fietsen met fietshandschoenen niet alleen voordelen. Een fietshandschoen is te krijgen in twee soorten. Je hebt modellen met vingers en je hebt modellen zonder vingers. Zodra je ervoor kiest om op een zonnige dag op de fiets te stappen kleuren je armen en benen mooi bruin maar je handen of een gedeelte van je handen niet.
Nu is het zo dat het verschil in kleur na één keer fietsen nog wel meevalt. Maar zodra je in de zomer meerdere malen op de racefiets of mountainbike stap wordt het contrast veel groter.
Zodra je door het fietsen mooie bruine armen hebt en grauwe/witte handen dan noemen ze dat donorhanden.
Wat kun je aan donorhanden doen?
De simpelste oplossing is om niet te fietsen met handschoenen. De vraag is alleen of dit is wat je wilt. Het fietsen met handschoenen heeft veel voordelen en beschermd je bijvoorbeeld een vervelende val. Daarom raden we af om de handschoenen in de kast te gooien. Veiligheid staat in onze ogen voorop en is belangrijker dan het visuele aspect.
Een andere oplossing is om de handschoenen indien mogelijk direct uit te doen. Dus sta je even stil om wat te drinken? Trek dan je handschoenen uit. Hierdoor wordt het verschil in kleur behoorlijk minder groot.
Als laatste is het slim om te zorgen voor afwisseling. Stap bijvoorbeeld niet alleen op de fiets wanneer de zon schijnt en pak het racemonster ook eens uit de schuur wanneer de zon niet schijnt. Deze afwisseling zorgt ervoor dat je op zonnige dagen ook andere activiteiten onderneemt dan alleen fietsen. Activiteiten waarbij je geen handschoenen aan hebt en er dus ook geen tot weinig kleurverschil kan ontstaat. Ga bijvoorbeeld druk bezig in de tuin (zonder tuinhandschoenen ;)) of laat de fiets een keer staan en ga een stuk hardlopen of wandelen.