Welke truien zijn er te verdienen bij de Giro d’Italia

Kijk jij op dit moment Giro d’Italia en ben je benieuwd welke truien er met de Giro te verdienen zijn? In dit artikel nemen we de verschillende truikleuren met je door.

Roze trui: algemeen klassement

De roze trui is bedoeld voor de renner die eerste in het algemeen klassement staat. Het algemeen klassement wordt bepaald door de totale afgelegde tijd. Degene die het snelst over het aantal gereden kilometers doet krijgt de iconische roze trui om de schouders.

Blauwe trui: bergklassement

Veel mensen denken dat de leider van het berg klassement een groen kleurige trui krijgt uitgereikt. Dit is echter niet waar. Dit was tot 2011 het geval. Sinds jaargang 2012 is de leider van het bergklassement te herkennen aan de blauwe trui. De leider in het bergklassement heeft de meeste bergpunten verzameld.

Witte trui: jongerenklassement

Net als met de Tour de France is de witte trui bestemd voor de beste jongere. De classificering werkt hetzelfde als met de roze trui. Zij het dat iedereen die ouder is dan 25 hiervan wordt uitgesloten.

kleur trui giro

Zwarte trui: laatste in de koers

De zwarte trui is vergeleken met de overige truien meer een symbolische prijs. Dit omdat deze wordt uitgereikt aan degene die als laatste in het algemeen klassement staat. De nummer laatst in het algemeen klassement wordt ook wel de rode lantaarn genoemd.

Het grappige is dat er in het verleden renners zijn geweest die serieus hun best deden om deze trui uitgereikt te krijgen. Met name de strijd tussen Sante Carollo en Luigi Malabrocca is menig Giro liefhebber bijgebleven. Zij maakten er een sport van om zoveel mogelijk tijd te verliezen. Echter betekent dat niet dat ze er zo lang over kunnen doen als ze zelf willen. Dit omdat de organisatie een maximaal toelaatbare tijd aan de reglementen heeft toegevoegd.

Relevante producten

  • Giro d’Italia – het machtige verhaal van de mooiste wielerkoers 

Misschien vind je dit ook interessant?