Wat bedoelen ze met een waaier bij wielrennen?

Ben je een fanatiek fietsliefhebber en vraag jij je af wat een waaier is? Of kijk je toevallig een grote wielerronde en hebben ze het over een waaier-etappe? De waaier is een wielertechniek die toegepast kan worden wanneer het hard waait, de wind van de zijkant komt en wanneer er gefietst wordt op een vlak en open stuk. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Waarom de waaier?

Uiteindelijk is de reden dat men een waaier inzet heel eenvoudig uit te leggen. Wielrenners willen het liefst zo min mogelijk in de wind fietsen. Dit omdat in de wind fietsen veel kracht kost, kracht die men liever spaart om later in de wedstrijd of later in de koers effectief in te zetten.

Wanneer een waaier?

Een waaier kan niet op elk moment van de koers ontstaan. De koers moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om het tot een effectieve wielertechniek te maken. We sommen ze voor je op:

  • De wind komt van de zijkant
  • Minimaal windkracht 3-4
  • Grote vlakke en open stukken zoals lang gestrekte weilanden

Hoe ontstaat een waaier?

Zodra de wind van de zijkant komt probeert iedere renner zich hiertegen te beschermen. Ze gaan vervolgens met een deel van de fiets aan de andere kant van de voorste renner fietsen. Dus als de wind van rechts komt, dan bergen ze zich aan de linker kant. Hierdoor komen alle fietsers schuin achter elkaar te fietsen. Echter houdt dat een keer op. Dit vanwege het simpele feit dat de weg waar op ze fietsen maar beperkte breedte heeft. Op het moment dat het niet meer past moet er een renner ‘passen’. Die fietst daardoor vol in de wind en zal vergeleken met de renners voor hem flink tempoverliezen. Vaak zie je dat er in dat geval ook een waaier 2, en waaier 3 ontstaan. Echter lopen zij in veel gevallen al flink achter op de eerste waaier.

het ontstaan van een waaier

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport