Wat doen renners op een rustdag?

Ben jij verfijnd fietsliefhebber en baal je ervan dat de Tour de France, de Giro of de Vuelta voor één dag stilligt? En wil je graag weten wat wielrenners zoal doen op een rustdag? In dit artikel gaan we daar verder op in!

Fietsen

Het is misschien wat verwonderlijk. Maar wielrenners fietsen ook tijdens een rustdag. Je zou misschien zeggen, wat is dat voor lariekoek? Ze fietsen 19 dagen van de 21, waarom zouden ze dan zelfs tijdens een rustdag gaan fietsen?

En eigenlijk is dat vrij simpel uit te leggen. Wat men namelijk wil voorkomen is dat het gat tussen ontspanning en inspanning te groot wordt. Dit zou namelijk negatieve gevolgen kunnen hebben voor de dagen erna.

Zodoende stappen de renners zelfs op een rustdag op de fiets. Vaak krijgen ze de ruimte om lekker uit te slapen en rustig te ontbijten om vervolgens zo’n twee uur actief bezig te gaan. Uiteraard wordt er niet volle bak gekoerst op zo’n dag. Het fietsen is meer toegespitst op schudden van de benen en de benen enigszins op spanning houden.

Verzorging

Tijdens de rustdag is het voor de renners belangrijk dat ze goed verzorgd worden. Zo zal het lichaam o.a. een uitgebreide massage krijgen. Dit wordt gedaan om het herstel te bevorderen zodat de renners de dagen erna enigszins fris aan de start verschijnen.

Voeding

Zoals je wellicht weet is voeding een heel belangrijk aspect in de wielrennerij. Doorgaans eten de renners op een fietsdag ontzettend veel koolhydraten. Gezien de hoeveelheid calorieën die ze verbranden, zijn ze dit ook nodig.  Nadeel is alleen wel dat het lichaam hieraan gaat wennen. Echter doordat ze op een rustdag minder verbranden moet er ook minder gegeten worden. Anders brengen ze in de etappes erna veel te veel overtollige calorieën met zich mee.

Het fors minder eten op een rustig is voor sommige renners behoorlijk lastig. Dit omdat het een fiks hongergevoel met zich mee kan brengen.

Media

Veel media wil natuurlijk in contact komen met de mannen waar het om gaat. En dat is precies de reden dat veel renners tijdens een rustdag hun media momenten hebben. Dit kan van alles zijn, denk aan een interview voor de radio, een leuk artikel in een wielerblad of aan een leuke en interactieve TV-reportage.

wat doen renners op een rustdag

Tactische briefing

Tijdens de etappe dagen staat alles in het teken van de renners. Zo moeten ze voldoende eten, voldoende slapen en de nodige verzorging krijgen. Ter voorbereiding van zo’n dag is er doorgaans wel ruimte voor een tactische bespreking, echter zal deze vrij kort zijn. Dat is tijdens een rustdag natuurlijk totaal anders. In zo’n geval is er wel tijd genoeg, iets waar veel ploegleiders dan ook dankbaar gebruik van maken.

Rust, rust en nog eens rust

Zoals je merkt bestaat een rustdag alsnog uit een goedgevuld programma. Echter is de hoofdmoot op een rustdag toch rust. Niet alleen fysieke rust maar ook mentale rust. Bedoeling is dat de renners de stress, teleurstelling en de druk van zich af kunnen zetten. Zo dat ze de volgende dag fysiek maar ook mentaal fris aan de start kunnen verschijnen.

Relevante producten

  • 1000x Tour de France
  • Tour de France bordspel 
  • Tour De France Officiële T-shirt Zwart  

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport