Fietskleding tegen de regen

Ben je een groot fietsfanaat en zit je met grote regelmaat op een racefiets, stadsfiets of mountainbike? Dan zal je, zeker in Nederland, zo nu en dan wel eens in de regen fietsen. Vaak is dit niet erg comfortabel en het is voor veel mensen zelfs reden om thuis te blijven. Zonde, want er bestaat hele goede en comfortabel regenkleding die jou optimaal beschermd tegen het natuurvocht. In dit artikel nemen we de verschillende mogelijkheden met je door.

Fietskleding tegen de regen

Verschil waterdicht en waterafstotend

Allereerst willen we onderscheid maken tussen waterdicht en waterafstotend. Hier zit namelijk een groot verschil in. De woorden verraden al iets van de betekenis maar we gaan er iets inhoudelijker op in.

Waterdichte wielerkleding

Waterdichte kleding is volledig waterdichte kleding. Dat betekent dat als jij fietst tijdens een flinke hemelbreuk of stevige stortbui je hier volledig tegen bestand bent. Waterdichte fietskleding hebben vaak getapete naden, een waterdichte rits met flap en is gemaakt van waterdicht materiaal. Vroeger was het zo dat waterdichte kleding amper tot niet ademende. Dat betekent dat je het heel snel heel warm had en dat je flink begon te zweten. Niet echt ideaal als je een flinke tocht op de planning hebt staan. Maar door de tijd heen zijn de technieken flink door ontwikkeld waardoor zelfs waterdichte fietskleding een ademende werking heeft.

Waterafstotende wielerkleding

Laten we vooropstellen dat waterafstotende fietskleding een zeer ruim begrip is. Maar doorgaans is het zo dat waterafstotende fietskleding je voor een groot deel tegen de regen weet te beschermen. Het verschil met waterdichte fietskleding zit hem in de intensiteit van de regenbui en de duur van de regenbui. Op een gegeven moment weet een waterafstotend kleding stuk je niet meer te beschermen, waar een waterdicht kledingstuk dit wel kan.

Kleding voor het bovenlichaam

Wanneer het koud of fris is zien we dat veel fietsers ervoor kiezen om meer kledingstukken te dragen. Dat raden we af omdat drie lagen kleding ruim voldoende is om jezelf tegen de kou te beschermen. Deze drie lagen bestaat uit een thermoshirt, wielershirt en een wind en waterdicht of wind en waterafstotend jack.

Nu krijgen we heel vaak de vraag. “Ja, moet ik dan ook in de zomer een thermoshirt aan”? Het antwoord hierop is vrij simpel, namelijk ja. Vaak wordt er gedacht dat een thermoshirt alleen bedoeld is om je lichaam warm te houden. Maar het tegendeel is waar. Allereerst zijn er ook thermoshirts ontwikkeld die bedoeld zijn voor het sporten in extreem warme temperaturen. En daarnaast is de belangrijkste functie van een thermoshirt het drooghouden van jouw lichaam.

Over het thermoshirt heen draag je een wielershirt. Het belangrijkste is dat deze een ademende werking heeft. Het shirt moet de warmte en zweet kunnen doorgeven aan de volgende laag namelijk het jack.

En dan komen we bij het jack. Het jasje beschermt je tegen de wind en tegen de regen. Belangrijk is dus om te kijken naar het type jack wat je koopt.

Aan te raden is om te kijken naar de omstandigheden. Ga jij een hele dag op pad? Dan raden we je aan om een volledig waterdicht jack mee te nemen. Mocht het dan de hele dag regenen dan ben je hier goed tegen beschermd.

Ga je twee uurtjes fietsen maar is het wel een x-aantal graden onder 0? Kies dan voor een waterdicht of waterafstotend winterfietsjack. Dat is een dikker jack met dezelfde voordelen.

Kleding voor het onderlichaam

Voor het onderlichaam geldt eigenlijk hetzelfde als voor het bovenlichaam. Je hebt kledingstukken die waterafstotend zijn maar je hebt ook kledingstukken die waterdicht zijn. De keus hiertussen is wederom afhankelijk van de weersomstandigheden, geplande fietsroute en persoonlijke wensen.

Mocht je kiezen voor een korte broek maar het na verloop van tijd toch koud krijgen dan raden we je aan om een paar waterdichte beenwarmers mee te nemen. Beenwarmers trek je heel eenvoudig over je kuiten heen waardoor je korte broek voor korte tijd een lange broek wordt.

Schoenen en sokken

Doorweekte sokken en kletsnatte voeten is allesbehalve prettig. Om te voorkomen dat je hier last van krijgt zijn er meerdere mogelijkheden. De eerste is het dragen van wind en waterafstotende sokken. Deze oplossing is vrij eenvoudig en helpt bij lichte regenval. Mocht je nou te maken krijgen met een flinke regenbui dan kunnen we je het dragen van een overschoen aanbevelen. Een overschoen is een schoen die je over je schoen heen trekt, deze is wind en waterdicht en beschermt je voeten tegen kou en vocht.

Handschoenen

Je handen kunnen flink pijn gaan doen wanneer ze erg koud zijn. Daarom is het handig om ze warm te houden. Het dragen van een handschoen is dan ook erg aan te raden. Maar ook hiervoor geldt dat als het heel erg hard regent de meeste handschoenen je handen niet optimaal beschermen. Maar hier is wel een oplossing voor. Er zijn namelijk 100% waterdichte handschoenen, hier komt geen regendruppel door waardoor je jouw handen altijd warm en droog weet te houden.