Hoe maak je een racefiets schoon?

Om de levensduur van jouw racefiets te verlengen is het goed om op een verantwoorde wijze met jouw fiets om te gaan. Het schoonmaken hoort hier ook bij. Door de stappen uit dit artikel te volgen zullen deze schoonmaakwerkzaamheden vanaf nu voelen als een peulenschilletje.

Na een tocht door regen, modder of stof is het verstandig om niet te lang te wachten met het schoonmaken van de fiets. Zo voorkom je dat zand en modder opdroogt op de fiets en al kan schuren op de bewegende onderdelen. Het stappenplan voor het schoonmaken is hieronder te vinden:

Stap 1: Afspuiten

Plaats de fiets op een plek waar er kan worden gespoten met water en spoel de gehele fiets af. Doe dit met een tuinslang of plantenspuit en gebruik een borstel. Een hogedrukspuit maakt wel schoon, maar spuit alle smeermiddelen tussen de onderdelen van de fiets. Daarnaast zijn de onderdelen van een racefiets vrij kwetsbaar. Het advies is dus om deze links te laten liggen.

Stap 2: Maak de aandrijflijn schoon

Dit is de belangrijkste stap als het aankomt op levensduur van de fiets. Zorg ervoor dat alle onderdelen schoon worden. Verwijder al het zand, stof of andere troep uit de derailleurs, cassette, tandwielen en ketting. Wanneer je dit gedaan hebt kan je de onderdelen ontvetten. Pak een borstel (er zijn speciale fietsborstels die overal bij kunnen) en smeer de ontvetter over alle eerder benoemde onderdelen.

racefiets onderhoud

Stap 3: Het frame schoonsoppen

Vul een emmer met water en allesreiniger, speciale fietszeep bestaat ook maar biedt niet per se een beter resultaat, en sop de wielen, het stuur en het frame volledig in. Doe dit bijvoorbeeld met een spons.

Stap 4: Afspoelen

Nu de fiets onder het sop zit en de ontvetter zijn werk gedaan heeft is het weer tijd om de fiets af te spoelen. Gebruik wederom een tuinslang of plantenspuit en spoel alles goed en grondig af. De ontvetter moet volledig van de aandrijflijn zijn.

Stap 5: Drogen en smeren

Droog de fiets goed af. Doe je dit niet dan kan er roest ontstaan. Maak alle eerdergenoemde onderdelen grondig droog. Om de levensduur van jouw fiets te optimaliseren is het goed om de fiets even snel te smeren. Smeer de ketting in en draai de trappers een aantal keer. Zo verspreidt het smeermiddel zich. Overtollig smeermiddel kan voor vuil zorgen, poets dit dus weg.

Volgende schoonmaakbeurt vereenvoudigen? Gebruik polish wax!

Wanneer je helemaal klaar bent en nog tijd over hebt kan je nog jouw frame in smeren met polish wax. Dit zorgt ervoor dat jouw fiets mooi glimt en een beschermend laagje krijgt. Dit laagje zorgt ervoor vuil moeilijker blijft kleven aan jouw fiets. Zo wordt de volgende schoonmaakbeurt dus nog makkelijker.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport