Wat is een fietstrainer?
Een fietstrainer is een apparaat waarbij je van jouw racefiets een soort hometrainer maakt. De fietstrainer maakt het mogelijk om op je eigen racefiets te fietsen zonder dat je uit huis hoeft. Zo kun je ervoor kiezen om in de tuin te fietsen, op zolder te fietsen en in huis te fietsen.
Verschillende soorten fietstrainers
Er zijn heel veel verschillende soorten fietstrainers. Maar welke past bij jou wensen? Om het je makkelijk te maken delen we de verschillende fietstrainers op in 3 categorieën.
Basic
De basic versie is het ideale instapmodel onder de fietstrainers. De fietstrainer is te gebruiken zonder stroom en makkelijk in gebruik. Nadeel van een basic fietstrainer is dat je zonder accessoires geen fietsprestaties kunt bijhouden en het remmechanisme voelt minder realistisch dan bij uitgebreidere versies. Dat maakt dan ook dat een basic fietstrainer relatief voordelig is om aan te schaffen.
Gevorderd
De gevorderde fietstrainer variant is de uitgebreide versie van de basic variant. Dit type fietstrainer geeft je het gevoel dat je echt een rondje aan het fietsen bent. In veel gevallen is de fietstrainer aangesloten op netstroom waardoor je weerstand zwaarder en realistischer aanvoelt dan bij de basic variant. Daarnaast is de trainer te koppelen aan allerlei apps waardoor interactief trainen mogelijk wordt gemaakt.
Expert
Fietstrainers in de categorie expert zorgen voor de meest realistische fietservaring. De metingen van dit type fietstrainer zijn zeer precies waardoor je waardevolle trainingsdata verkrijgt die je kan helpen bij het behalen van je doelstellingen.
Daarnaast kun je spelen met de verschillende weerstanden. Zo is het zelfs mogelijk om stijgingspercentages te simuleren.
Om nog maar te zwijgen over de virtuele ritten die je kunt rijden. Je krijgt namelijk software meegeleverd waarbij je ritten uit bijvoorbeeld de Tour de France kunt fietsen. Zie je het al voor je? Vanuit je woonkamer de Alpe D’huez beklimmen?
Maakt een fietstrainer veel geluid?
Een fietstrainer kan geluid maken. Dit is ook afhankelijk van het type fietstrainer wat je hebt gekocht. De duurdere versies maken beduidend minder geluid dan de goedkopere versies. Over het algemeen kan je het geluid vergelijken met het geluid van een stofzuiger.
Geluid van een fietstrainer beperken
Mocht je nou een basic fietstrainer hebben gekocht dan kun je het geluid dempen door gebruik te maken van een trainerband. Een speciale band die bedoeld is voor het fietsen met een fietstrainer.
Een andere tip is om de fietstrainer in het midden van de kamer te zetten. Door de trainer verder van muren en deuren weg te zetten heb je minder last van weerkaatsingen.
Ook raden we je aan om te kijken naar een trainermat. Een trainermat is een mat die je onder de fietstrainer legt. Deze mat heeft een isolerende werking waardoor het geluid van de trainer zal afnemen.
Trainerbanden
Bij de basis en gevorderde fietstrainer maak je tijdens het fietsen gebruik van je eigen achterband. We raden je aan om een speciale trainerband aan te schaffen. Dit type band is slijtvaster en maakt minder geluid. Hierdoor wordt het trainen op de fietstrainer een stuk aangenamer.
Bij een fietstrainer uit de categorie expert is dit niet van toepassing. Daar zet je het frame van de fiets in de fietstrainer. Hier komt geen achterband aan te pas.
Fietstrainer apps
Om je trainingen een stuk leuker te maken raden we je aan om gebruik te maken van applicaties. Deze maken het mogelijk om een virtuele ronde af te leggen of om het tegen vrienden of familie op te nemen.
We nemen een paar populaire applicaties met je door.
Zwift
Zwift is de meest populaire fietstrainer applicatie. De app is ontwikkeld door een onafhankelijk bedrijf waardoor het mogelijk is om met verscheidene fietstrainer merken hier gebruik van te maken.
Met Zwift rijd je wedstrijden en routes in een virtuele wereld. Dit kun je alleen doen maar je kunt er ook voor kiezen om het tegen vrienden op te nemen. Ook is het mogelijk om te racen tegen fietsers uit de hele wereld.
De applicatie is ontzettend populair en zeer aan te raden. Kosten van de app bedragen 14,99 per maand.
Wahoo fitness
Op het moment dat je een Wahoo fietstrainer hebt aangeschaft kun je ook voor de Wahoo fietsapplicatie kiezen. Deze is gratis beschikbaar en is ook te gebruiken wanneer je buiten aan het fietsen bent of de fiets voor een keer inwisselt voor de hardloopschoenen.
Vanuit de app is het mogelijk om de fietstrainer te besturen om bijvoorbeeld de hellingshoek aan te passen. Ook is het mogelijk om jouw fietsprestaties en fietsdata te exporteren naar andere apps zoals die Strava.
Mocht je graag virtuele routes of virtuele wedstrijden willen fietsen dan moet je uitkijken naar een andere applicatie.
Tacx cycling
De Tacx cycling applicatie is alleen te gebruiken wanneer je in het bezit bent van een Tacx fietstrainer. De app is beschikbaar in drie verschillende versies, namelijk de gratis versie, de premium versie (99,99 per jaar) en de premium HD-versie (139,99).
De app heeft veel te bieden en faciliteert o.a. live tegenstanders, uitgebreide trainingsplannen, data-analyses ook slaat de app relevante trainingsdata op. Verder is het mogelijk om jouw virtuele rit in Strava te exporteren en heb je de luxe om jouw eigen (favoriete) ritten te creëren en te uploaden.
Bkool
Bkool is een applicatie die compatibel is met fietstrainers van verschillende merken.
Met de Bkool app rijd je door virtuele werelden maar je kunt ook gebruik maken van trainingsvideo’s van bestaande routes.
Verder houdt de app de belangrijkste gegevens voor je bij die weer te importeren zijn in apps zoals die van Strava en Garmin connect.
De app heeft een gratis versie maar ook een betaalde versie.
Logischerwijs heb je met de betaalde versie (9,99 per maand) meer mogelijkheden en inzichten. De premium versie geeft je o.a. de mogelijkheid om tegen anderen te rijden.