Mountainbike schoonmaken

Heb je er een flinke fietsroute opzitten en wil jij graag je mountainbike schoonmaken? Het schoonmaken van je mountainbike is ontzettend belangrijk. Het verlengt de levensduur van de fiets zorgt dat alle onderdelen soepel blijven werken. Maar hoe maak je de mountainbike goed schoon? We nemen het in een aantal stappen met je door.

mountainbike schoonmaken

Stap 1: aanschaf van producten

De eerste stap is een hele logische stap, namelijk: schaf de juiste schoonmaakproducten aan. Aan te raden is om deze direct aan te schaffen zodat je na het fietsen de mountainbike direct kunt schoonmaken.

Benodigdheden:

  • Emmer
  • Spons
  • Tuinslang
  • Smeerolie
  • Kettingborstel
  • Droge doek
  • Ontvetter

Stap 2: fiets vies maken

Als er niets vies is hoef je ook niets schoon te maken. Daarom is het belangrijk dat je de fiets actief gebruikt zodat dit artikel je goed helpen kan! 😉

Stap 3: afspoelen

Pak de tuinslang en spoel de fiets met een zachte straal af. Het is heel belangrijk dat je dit met een zachte straal doet. We zien en horen helaas nog wel eens verhalen van mensen die de mountainbike met een hogedrukreiniger afspoelen.

Het afspoelen zorgt ervoor dat het meeste vuil van de fiets verwijderd is.

Stap 4: goed nalopen

Nadat we de fiets met een zachte straal bewerkt hebben gaan we de fiets grondiger reinigen. Dit doen we met water, ontvetter en een spons. Sop de fiets goed in en verwijder al het zichtbare smeer. Spoel de fiets vervolgens af zodat al het sop van de fiets verwijderd is.

  • Ontvetter voor fietsen

Stap 5: ketting reinigen

Dan is het nu zaak om de ketting te reinigen. De ketting is een belangrijk onderdeel van de fiets en moet dan ook goed onderhouden worden. Voor het reinigen van de ketting gebruiken we een kettingborstel. Deze voorzien we van ontvetter en zetten het op de ketting, draai vervolgens de pedalen meerdere keren rond.

Stap 7: drogen van de fiets

Het is belangrijk dat je de fiets goed droogt. Loop met een droge en oude doek de fiets goed na zodat het meeste vocht van de fiets verdwenen is.

Stap 8: onderhoud van de draaiende onderdelen

Je hebt de fiets nu heel goed schoongemaakt. Zo goed dat de draaiende onderdelen van jouw fiets vrijwel geen vet meer bevatten. Dit is niet wenselijk en daarom is het belangrijk nieuwe vet aan te brengen. Hierdoor verminder je de kans op roest en zorg je ervoor dat alle onderdelen soepel werken.

Zodra je nieuw vet aanbrengt is het aan te raden om de onderdelen eerst te drogen. We raden aan om dit met een oude doek te doen aangezien de onderdelen nooit helemaal vetvrij zijn.

Breng vervolgens het smeermiddel aan op de onderdelen. Het is slim om te kijken naar een all-weather smeermiddel. Dit product is namelijk bestemd voor alle weersomstandigheden waardoor je fiets in de lente, zomer, herfst en winter goed onderhouden blijft.

aanbrengen van vet op draaiende onderdelen

Stap 9: Polish aanbrengen

De laatste stap is het aanbrengen van frame polish. Deze polish is uitsluitend bedoeld voor het frame en zorgt voor een extra beschermingslaag. Hierdoor wordt het schoonmaken de volgende keer nog gemakkelijker. Daarnaast zorgt het ervoor dat je fiets er super strak bijstaat zodat je vol trots de volgende keer  weer op je fietst stapt.

SportSport