Welke verschillende paardrijzadels zijn er?

Ben jij een paardrijder of wil jij dat graag worden? Ben je geïnteresseerd in de verschillende zadels? Voor het rijden van een paard zijn vele zadels te vinden. Al deze zadels hebben hun eigen kenmerken en doeleinden. In dit artikel praten we je bij over de verschillende zadels en hun eigenschappen.

paardrijzadels

Het allerbelangrijkste aan een zadel is, is dat het fijn aanvoelt. Het zadel moet verticaal liggen, voldoende bewegingsruimte geven en goed aansluiten op de rug van jouw paard. De zadels zijn er in verschillende soorten en maten. Zadelsoorten verschillen vaak per merk en type op bepaalde punten ook nog van elkaar, maar toch zijn er bepaalde kenmerken duidelijk aan te wijzen. Wil jij meer weten over de verschillende zadelsoorten? Lees dan vooral verder.

Dressuurzadel

Een dressuurzadel is te herkennen aan de lange zweetbladen die recht naar beneden vallen. Deze zweetbladen helpen mee met mooi lang houden van je benen. Daarnaast heeft een dressuurzadel een wat diepere zitting dan andere zadels. Dit is zo bedoeld om jou als ruiter met een rechte rug te kunnen laten zitten. Vanwege de lange zweetbladen en lage zitting is een dressuurzadel niet geschikt om te springen. Kleine sprongetjes zijn wel mogelijk, maar omdat het zadel onvoldoende meekomt is dit echter beperkt.

Springzadel

Een springzadel is flexibeler en kleiner dan een dressuurzadel. Dit komt omdat het zadel ruimte moet geven voor sprongen. Een springzadel heeft dan ook korte, ronde en naar voren gebogen zweetbladen. De zitting van het zadel is vlak zodat de ruiter gemakkelijker uit de zitting kan komen bij de sprongen. De houding van de ruiter is op een springzadel veel meer naar voren gebogen dan wanneer hij/zij op een dressuurzadel rijdt.

paardijzadels verschillende soorten

Veelzijdigheidszadel

Een veelzijdigheidszadel is een kruising van bovengenoemde zadels. De zweetbladen zijn wat korter en ronder dan dat van een dressuurzadel en de zitting is wat vlakker. Maar beide aspecten zijn nog niet zoals een springzadel. Veelzijdigheidszadels verschillen veel van elkaar. De één lijkt erg op een springzadel, de ander heeft meer iets van een dressuurzadel. Let hier dus op bij de aankoop.

Overige zadels

Naast deze drie veelvoorkomende zadeltypes zijn er ook nog een aantal bijzondere zadels. Zo zijn er zadels zonder bodem waarbij het zadel zich perfect vormt naar de rug van het paard, zijn er verschillende types western zadels en zie je voor speciale gelegenheden zelfs event zadels. Deze zadels zijn voor speciale doeleinden en/of wedstrijden.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport