Oefeningen voor beginnend paardrijders

Leren paardrijden gaat een stapje verder dan het zadel instappen en de horizon tegemoet rijden. Het is allereerst belangrijk dat je de taal van je paard leert te begrijpen. Dit kun je het beste doen op de grond, dus vóórdat je begint met rijden. Wat bedoelt je paard bijvoorbeeld als hij zijn oren in zijn nek legt? Of wanneer hij bepaalde geluiden maakt?

tips paardrijden

Daarnaast is het heel erg belangrijk om te werken aan je focus, een betere balans, reactievermogen en weerbaarheid. Dit kun je heel gemakkelijk thuis oefenen en later toepassen in de praktijk. Je zult zien dat door deze oefeningen regelmatig te doen je meer invloed kunt hebben op je paard. Uiteindelijk gaat het erom dat je goed leert communiceren met je paard, maar ook dat je fit bent. Dit is essentieel voor een goede harmonie tussen ruiter en paard.

Begin je net met paardrijden en wil je werken aan je conditie, wil je beter in balans zitten of gewoon aan je coördinatie werken? Dan zijn er een paar simpele oefeningen die je gewoon thuis zou kunnen doen.

Aan je houding werken

Je houding is erg belangrijk. Deze oefening kun je gewoon thuis op een stoel doen. Zorg ervoor dat je ontspannen rechtop zit. Check vervolgens je hele lichaam, van je hoofd tot aan je tenen. Hou je je hoofd rechtop? Hangen je schouders ontspannen en recht?

Laat je armen ontspannen hangen en houd je ellebogen gebogen (alsof je op je paard zit en de teugels vasthoudt). Voel je dat je op beide zitbeenknobbels hetzelfde gewicht hebt? Om jezelf te controleren zou je dit ook voor een spiegel kunnen doen. Wat zie je wanneer je achterover of voorover gaat zitten? Waar voel je spanning?

paard rijden

Leren om je hakken laag te houden

Leren om je hakken laag te houden tijdens het paardrijden kun je heel gemakkelijk thuis oefenen. Ga eens met de bal van je voet op een traptrede staan en duw je hakken iets naar beneden. Voel je spanning op je kuiten ontstaan? Als er een lichte spanning ontstaat betekent dit dat je kuitspieren iets oprekken.

Verbeter licht rijden

Om het lichtrijden of verlichte zit te oefenen kun je gebruik maken van een muur. Ga met je gezicht naar een muur toe staan en zet de punten van je schoenen tegen de muur aan. Tik vervolgens om en om je knieën tegen de muur aan, terwijl je je hielen aan de grond houdt. Als dit goed gaat, dan kun je je voeten steeds iets verder naar achteren zetten.

Je evenwicht trainen

Je evenwicht goed kunnen bewaren is erg belangrijk bij paardrijden. Ook dit kun je heel goed thuis oefenen. Ga op één been staan en laat je armen losjes langs je lichaam hangen. Ga na een minuut op je andere been staan en wissel dit steeds af. Wanneer je je evenwicht goed kunt bewaren kun je proberen om de tijd iets op te rekken, of om tegelijkertijd je handen te bewegen of je ogen dicht te doen.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport