Paardrijzadel kopen: waar moet je op letten?

Ben jij een liefhebber van paarden en wil je graag ruiter worden? Ben jij op zoek naar een geschikt zadel? Het is belangrijk om je goed te oriënteren op het gebied van zadels. Een goed zadel helpt jou en jouw paard in het bereiken van doelen en zal veel problemen voorkomen. In dit artikel geven we jou alle aandachtspunten.

paardrijzadel kopen

Een goed zitten zadel zorgt dat de drukpunten evenredig over het paard verdeeld zijn. Is dit niet het geval dan heeft het paard onnodig pijn en

Symmetrie

Een goed passend zadel ligt symmetrisch op een paard. Dit is te testen door te kijken of het zadel recht op de rug ligt en de kussen op gelijke hoogte zitten. Ligt het zadel scheef dan dien je dit aan te passen. Een scheef liggend zadel veroorzaakt namelijk drukpunten op de rug van het paard. Hier kan het edele dier ernstig hinder van ondervinden. Wil je kijken of de druk van het zadel gelijk verdeeld is? Haal dan je hand tussen het zadel en de rug van het paard door. Is de druk overal gelijk? Dan is het zadel geschikt en ligt hij goed.

Lengte en plaatsing zadel

De lengte van het zadel is belangrijk. Een te lang zadel kan problemen bij het paard veroorzaken. Het zadel hoort niet over de schouders en voorbij de laatste rib van het paard te liggen. Een zadel dat over de schouders ligt zorgt voor weinig bewegingsruimte. Let hier dus goed op. Een te lang zadel kan ook veel problemen veroorzaken. Zadels horen over de ribben van het paard te liggen. Voel dus waar de laatste rib zit, trek een lijn omhoog en kies een zadel dat niet voorbij deze lijn gaat.

Vrijheid rugwervels en wervelkolom

Een paard moet tijdens het lopen, rennen, springen en landen voldoende ruimte hebben. Zorg er dus voor dat het zadel twee tot drie centimeter ruimte geeft tussen de kussens en de rug van het paard. Deze ruimte is essentieel voor de zware buigingen van het paard. Geeft het zadel niet deze ruimte? Kies dan een ander zadel.

Pasvorm ruiter

Als laatst moet een zadel natuurlijk ook comfortabel zijn voor de ruiter. Een zadel waar de ruiter niet prettig op zit is voor zowel de ruiter, als het paard storend. Ook dit veroorzaakt namelijk pijnlijke drukpunten voor het paard. De juiste houding voor een ruiter is wanneer hij/zij comfortabel zit en van zijn of haar knie tot tenen een rechte verticale lijn kan worden getrokken. De stijgbeugel bevestiging van het zadel hoort op de juiste plaatst vast te zitten omdat dit zorgt voor een goede balans.

Misschien vind je dit ook interessant?