Waarom is paardrijden goed voor je?

Ben je een fanatiek sportliefhebber en vraag jij je af waarom paardrijden wordt aanbevolen? Wil je weten welke positieve effecten paardrijden met zich meebrengt? In dit artikel gaan we daar verder op in!

voordelen van paardrijden

In balans

Mocht je denken dat paardrijden een sport is waarbij je alleen hoeft te zitten. Dan heb je het goed mis. Het beoefenen van de paardensport is namelijk behoorlijk intensief. Dit komt mede door het feit dat je continue bezig bent met het behouden van je evenwicht. Door dit veelvoudig te doen zal je merken dat je balans er na verloop van tijd in positieve zin op vooruitgaat.

Veel spieren trainen

Bij paardrijden gebruik je ontzettend veel spieren. Voorbeelden daarvan zijn de schouders, armen, bovenbenen, buikspieren, bilspieren, rugspieren en adductoren. Regelmatig paardrijden zorgt er dan ook voor dat je vrij snel in ‘shape’ bent. Daarnaast is het zo dat beginnend paardrijders dagen na hun eerste ritten flinke spierpijn hebben. Zij zullen zelfs spieren ervaren waarvan ze voorheen het bestaan niet wisten.

Sterke rug

Er wordt heel vaak gezegd dat paardrijden slecht is voor je rug. Echter is dit totaal niet het geval. Sterker nog, het is een ideale sport om je rugspieren te trainen. Dit omdat het bij paardrijden belangrijk is om rechtop te zitten. Hierdoor ontwikkel je een evenwichtige houding. Maar naast dat ontwikkel je o.a. de lendenspieren. Een spier die zich diep in het lichaam bevindt en tussen de bovenkant van het dijbeen en de onderzijde van het wervelkolom zit. Er zijn zelfs artsen die beweren dat paardrijden de beste ‘rugschool’ is die er bestaat.

Verbeterde coördinatie

Naast het feit dat je een betere houding aanleert, sterker wordt en beter balans weet te houden verbeter je ook je coördinatie. Dit omdat elke beweging die je maakt invloed heeft op het paard. Het is dus zaak om heel nauwkeurig te bewegen. Dat zal na de eerste 10 ritten nog niet optimaal zijn. Maar naar verloop van tijd zal je merken dat dit met sprongen vooruitgaat.

voordelen paardrijden

Een goed reflex

Een paard is een vrij onvoorspelbaar dier. Het kan maar zo zijn dat het paard een beweging maakt die je niet verwacht had. In dat geval moet je als ruiter direct anticiperen. Hier is een goed reflex voor nodig. In zo’n geval is het erg belangrijk dat je helder en alert bent. Zorg er dus voor dat je goed uitgeslapen en scherp het paard opstapt.

Uithoudingsvermogen

Veelvoudig paardrijden draagt bij het aan verbeterd uithoudingsvermogen. Dit geldt voor zowel je ademhaling als voor je spierstelsel. Je lichaam wordt namelijk flink getest en uitgedaagd en door dat regelmatig te doen verleg je jouw grenzen.

Fris en fruitig

Naast het feit dat paardrijden een prachtige sport is, is het voor veel mensen ook hun grootste hobby. Paardrijden zorgt dan ook voor veel ontspanning. Hierdoor vergeet je alle dagelijkse sores waardoor je mentaal weer opgeladen bent.

Misschien vind je dit ook interessant?