Wat zijn de regels van dressuur paardrijden

Dressuur paardrijden ziet er voor een leek misschien wat vreemd en niet heel bijzonder uit, maar er komt enorm veel bij kijken. Niet alleen is het heel moeilijk om een paard dusdanig te trainen dat het op een bepaalde manier loopt, of ingewikkelde figuren maakt in de rijbak, dressuur kent ook enorm veel regels.

De vereiste technieken en figuren van officiële wedstrijden worden bepaald door de FEI of Fédération Equestre Internationale.

dressuur rijden

Het trainen van een dressuur paard

We kijken naar een paard en ruiter alsof het normaal is, maar een paard is van oorsprong niet bedoeld om een mens te dragen. Dat is de reden waarom het belangrijk is als ruiter om de natuurlijke bewegingen van een paard te leren volgen. Hierdoor stoor je als mens het paard niet of minder in zijn/haar normale gedrag. Het is de bedoeling van paardrijden dat een paard plezier heeft in het werk dat hij/zij voor jouw doet. Het instinct van het paard is daarbij belangrijk, het paard moet jou als leider gaan zien en jouw directies op gaan volgen. Dit is een vorm van kuddegedrag. Zonder vertrouwen zal een paard jou niet zien als leider en zal het ook nooit ingewikkelde passen en figuren leren maken voor een dressuur.

dressuur rijden

De regels van klassieke dressuur

Bij dressuur zijn de regels vooral gericht op de loop van het paard, tijdens een wedstrijd moeten deze getoond worden. Hiervoor bestaan verschillende termen:

  • Takt: tijdens takt moeten alle passen in hetzelfde ritme gemaakt worden.
  • Ontspanning: zowel mentaal als fysiek loopt het paard ontspannen.
  • Aanleuning: het paard houdt de teugels aan beide zijde met ontspanning verbonden met de ruiter.
  • Impuls: het paard heeft de drang uit zichzelf voorwaarts te gaan, maar het tempo wordt bepaald door de ruiter.
  • Recht gerichtheid: het paard is in balans, loopt aan beide zijden gelijk en even makkelijk zowel links- als rechtsom.
  • Verzameling: hoe beter het paard getraind is des te beter zal het paard zijn/haar gewicht op de achterhand dragen.

Deze zes doelstellingen moeten tegelijkertijd nagestreefd worden. Het zijn punten die je niet afzonderlijk moet zien maar die verband houden met elkaar. Bijvoorbeeld voor recht gerichtheid heb je de juiste impuls nodig om in balans te kunnen zijn.

De dressuur proef of wedstrijd

In een dressuurwedstrijd kunnen punten behaald worden door het doen van totaal 29 handelingen met het paard. Als je op alle handelingen gemiddeld een 6 scoort, dan haal je 180 punten, dat wordt gezien als 1 winstpunt. Heb je 10 winstpunten behaald, dan mag je kiezen om naar een hogere klasse te gaan. Heb je 30 winstpunten dan moet je die stap maken. In de hoogste klasse rij je in een bak van 20 bij 60 meter. Een jury geeft je cijfer tussen 0 en 10. Een 10 wordt echter bijna nooit gegeven.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport