Wat zijn de regels bij een springwedstrijd?

Het is best spannend om je eerste springwedstrijd te rijden. In vergelijking met een dressuurwedstrijd is er veel meer te zien en het is altijd maar de vraag hoe jouw paard gaat reageren en of hij alles zal springen. Wat ook spannend is; ga je zelf het parcours onthouden? Tijdens de springwedstrijd is er namelijk niemand die aan jou vertelt welke kant je op moet. In dit blog geven we je een aantal tips waar je op moet letten als je voor de eerste keer een springwedstrijd hebt.

springwedstrijden

Zorg ervoor dat je ruim op tijd bent

Natuurlijk is het belangrijk dat je op tijd bent om aan de wedstrijd deel te nemen, maar je hebt ook ruim de tijd nodig om het parcours te kunnen verkennen. Het is heel wat anders om het parcours vanaf de kant te bekijken dan wanneer je er daadwerkelijk zelf doorheen loopt. Zorg er dus altijd voor dat je op tijd aanwezig bent, zodat je, wanneer de jury het sein geeft, het parcours kunt lopen.

Ken de regels van de springwedstrijd

Er zijn helaas veel ruiters die de regels van een springwedstrijd niet kennen. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden, zodat je weet wat je wel en niet mag doen tijdens de wedstrijd. Je mag bijvoorbeeld maar één keer het parcours verkennen en dit mag alleen wanneer de jury het aangeeft, niet op een ander moment. Deze regel geldt ook wanneer er een barrage is.

regels springwedstrijd

Het lopen van het parcours

Het is gemakkelijker om het parcours te onthouden als je deze loopt zoals je hem wilt rijden. Let vooral ook op hoe de wendingen lopen in het parcours, zodat je, als je je paard moet herstellen, precies weet waar je hier de mogelijkheid voor hebt. De wendingen zijn ook belangrijk om te weten wanneer je gas moet geven of juist moet terugnemen. Kijk ook goed waar de finishlijn is. Het komt vaak voor dat ruiters vergeten om over de finishlijn te gaan, en in plaats daarvan twee keer door de startlijn rijden.

De regels van de springwedstrijd

Dan is het eindelijk zover; je gaat je eerste springwedstrijd rijden. Het is dan uiteraard belangrijk dat je de regels goed kent. We zetten ze voor je op een rijtje.

  • Je komt het parcours binnen in stap, draf of galop en je houdt halt in de buurt van de jury en groet.
  • Direct na het groeten mag je wegrijden. Je mag de startlijn pas passeren als de jury het belsignaal geeft.
  • In een soepel galopje rijd je rustig af op de eerste hindernis. De startlijn dien je binnen 60 seconden gepasseerd te zijn.
  • De tijd begint te lopen na het passeren van de startlijn.
  • Het parcours mag altijd uitgereden worden, ook al neem je alle balken mee.
  • Er zijn twee weigeringen toegestaan. Bij de derde weigering word je gediskwalificeerd en moet je het parcours verlaten. Je mag dan nog wel proberen om één enkelvoudige sprong te doen.
  • Je wordt ook uitgesloten bij een eerste val, al mag je het oefenparcours vaak nog wel uitrijden.
  • Na de laatste hindernis halthouden, groeten en de ring verlaten.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport