Wat kost een mountainbike?

Mountainbiken is enorm populair in Nederland. Natuurlijk hebben wij hier geen echte bergen, maar sinds de opkomst van deze sport zijn er door het hele land steeds meer uitdagende routes aangelegd. Voorheen fietsten we vooral op fietspaden en op de weg met de tour- of racefiets. Maar er bestaat toch niets mooier dan de mountainbike te pakken om over zandpaden door de vrije natuur te racen. Om dit te kunnen doen heb je een mountainbike nodig, deze zijn speciaal gemaakt voor zware omstandigheden zoals zand en modder, maar ook voor smalle en snelle bospaden.

kosten mountainbike

Ben je enthousiast geworden door de sport en wil je ook een mountainbike kopen? Dan kan het door het grote aanbod best lastig zijn om een goede keus te kunnen maken. Want wat is bijvoorbeeld een goed merk, wat voor soort fiets heb je nodig en wat kost eigenlijk een mountainbike?

In dit artikel bespreken we de mountainbike en wat de gemiddelde kosten zijn, zodat jij een goede keus kunt maken.

Wat kost een mountainbike voor beginners?

Je kunt een mountainbike op verschillende manieren gebruiken. Sommige mensen fietsen dagelijks op de mountainbike door de stad of naar het werk. Daar is de mountainbike natuurlijk ook geschikt voor, maar dan zou een crosshybride een betere keus zijn. Wil je de mountainbike echt exclusief gebruiken om het duin of bos mee in te gaan? Kies dan voor een mountainbike tussen €500 en €800. Voor die prijs kun je een hele degelijke en goede mountainbike kopen met onderdelen van degelijke kwaliteit. Belangrijke onderdelen zijn het versnellingssysteem, de remmen en de voorvork.

Het best kun je kiezen voor een mountainbike met het Shimano Deore systeem. Dit is het meest degelijke en soepele systeem dat op fietsen van deze prijscategorie te krijgen is. Voor de remmen kun je kiezen uit mechanische of hydraulische remsystemen. Wij raden aan om als beginner voor mechanische remmen te kiezen, deze zijn veel onderhoudsvriendelijker. Voor de voorvork zal gebruik gemaakt worden van een coilveer. Dit is een gedegen systeem, maar als je meer ervaren wordt en het ruige werk aankan, dan voldoet deze voorvork niet meer. Het wordt dan tijd om over te stappen naar een duurdere mountainbike.

kosten mountainbike

Wat kost een ‘echte’ mountainbike

Heb je wat meer te besteden? Of ben je meer ervaren en vind je het tijd voor een ‘echte’ mountainbike? Dan kun je voor €1000 een hele goede mountainbike kopen. Deze hebben een heel goed frame waarbij de naden perfect gelast zijn en alles goed afgewerkt is. Kabels lopen niet meer over de fiets, maar door het frame. Het versnellingssysteem zal waarschijnlijk nog steeds van Shimano zijn, maar dan van hogere kwaliteit zoals Shimano SLX of Shimano XT. De remmen zijn meestal hydraulische schijfremmen en de vering van voorvork werkt met lucht. Deze mountainbikes zijn geschikt om serieus mee te racen over zware paden en technische parcoursen met hellingen en afdalingen.

Natuurlijk kan het altijd duurder en exclusiever. Er bestaan bijvoorbeeld mountainbikes van carbon, een materiaal dat heel licht is waardoor je minder gewicht hoeft te verplaatsen.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport