Spatbord voor een mountainbike

Als fanatieke mountainbiker ben je vast bekend met de uitdagingen van het rijden door modderige en ruige terreinen. Maar laten we eerlijk zijn, die modderspetters en vuilvlekken op je kleding, gezicht en fiets zijn niet altijd prettig. Gelukkig hebben we een simpele oplossing: het spatbord voor je mountainbike. In deze blog gaan we de voordelen en functies van een spatbord bespreken, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken of het iets voor jou is.

mountainbike zonder een spatbord

Spatbord voor een mountainbike

Een spatbord is gewoon een handig accessoire dat je aan de voorvork of het achterwiel van je mountainbike bevestigt. Het doet precies wat je verwacht: het houdt opspattend water, modder en vuil tegen, zodat je en je fiets niet helemaal onder het vieze spul zitten tijdens het rijden op natte of modderige paden. De meeste spatborden zijn gemaakt van lichtgewicht en stevig materiaal, zoals kunststof, rubber of carbon, en je kunt ze in verschillende maten en vormen vinden, afhankelijk van wat je nodig hebt. Simpel, praktisch en doeltreffend.


Leestip:

Mountainbike kopen: waar moet je op letten?

Voordelen van een spatbord

  • Houd het vuil op afstand: Geen modderspatten meer op je gezicht en kleren! Een spatbord houdt al dat opspattende water, modder en vuil weg, zodat jij er frisser uitziet, zelfs na een intensieve rit.
  • Verbeter je fietsprestaties: Modder en vuil kunnen zich ophopen op je banden en frame, wat je prestaties kan belemmeren. Met een spatbord voorkom je dit, zodat je soepel en snel kunt blijven rijden.
  • Bespaar op onderhoud: Spatborden kunnen helpen om slijtage aan fietsonderdelen door modder en vuil enigszins te verminderen. Hoewel het effect niet enorm is, dragen ze bij aan algemeen onderhoud en kunnen ze mogelijk iets van tijd en kosten voor reparaties besparen.
  • Comfort en Hygiëne: Niets is vervelender dan een rit vol modder en zand in je schoenen en kleding. Een spatbord helpt je schoenen en kleding schoner te houden, wat bijdraagt aan je comfort en hygiëne tijdens het fietsen.

Spatborden voor je mountainbike

  • Voorspatbord: Dit type spatbord wordt meestal aan de voorvork bevestigd en beschermt je gezicht en bovenlichaam tegen modder en vuil.
  • Achterspatbord: Het achterste spatbord wordt gemonteerd onder het zadel en voorkomt dat modder opspat en je rug en achterwerk vies maakt.
  • Volledige spatbordenset: Sommige spatborden worden als set verkocht, inclusief zowel een voorspatbord als een achterspatbord, voor maximale bescherming tegen vuil. Daarnaast is een volledig set vaak iets voordeliger.

Kortom, het gebruik van een spatbord voor je mountainbike biedt vele voordelen, zoals bescherming tegen modder en vuil, behoud van fietsprestaties en respect voor het milieu. Met zoveel verschillende opties kun je een spatbord vinden dat perfect bij jou en je fiets past.