Tips voor het fietsen door mul zand

Ben je beginnend of fanatiek mountainbiker en ga je vaak onderuit wanneer je onverwachts in mul zand terecht komt? Mountainbiken in los zand kan ontzettend lastig zijn en brengt de nodige uitdagingen met zich mee. In dit artikel geven we tips hoe je het best met deze uitdaging om kan gaan.

fietsen mulzand

Kijk ver voor je

Veel mountainbikers hebben de neiging om naar hun voorwiel te kijken. Ze focussen zich te veel op hetgeen waar ze zijn en hebben geen oog voor waar ze naar toe gaan. Dat is sterk af te raden. Het is beter om verder vooruit te kijken en je niet te veel te focussen op de obstakels die je liever vermijdt. Hierdoor fiets je minder krampachtig en leg je minder druk op de fiets waardoor die zich makkelijker door het zand heen rijdt.

Verplaats het lichaamsgewicht

Zodra je een strook mul zand nadert raden we je aan om je lichaamsgewicht naar de achterzijde van de fiets te verplaatsen. Hierdoor zet je minder kracht op het stuur waardoor het voorwiel zich niet in zand kan graven. Het verplaatsen van het lichaamsgewicht is betrekkelijk eenvoudig en kan op verschillende manieren. De eerste tip is door gewoon op het zadel te blijven zitten. Je kunt dit nog wat extra kracht bij zetten door op de achterkant van het zadel te gaan zitten. Mocht dit niet voldoende zijn dan kun je half staand je kont achter het zadel drukken waardoor je nog meer druk op het achterwiel legt.

Maak snelheid en tempo

Op het moment dat mensen een moeilijk obstakel naderen zijn ze vaak geneigd om af te remmen en tempo te minderen. Dat klinkt in principe heel logisch maar dat is in dit geval niet de oplossing. Het is juist zaak om vaart te houden zodat je fiets geen kans krijgt om in het zand vast te lopen.

mtb in mul zand

Het juiste verzet kiezen

We hoeven je vast niet te vertellen dat fietsen in mul zand erg zwaar is. Daarom is het van belang om een licht verzet aan te houden. Het juiste verzet, ook wel cadans genoemd zorgt ervoor dat jij je makkelijker uit moeilijke situaties manoeuvreert.

Kwestie van doen

Uiteindelijk is mountainbiken een ervaringsvak. Je leert het door te doen en daarom raden we aan om de stukken mul zand niet te mijden maar juist op te zoeken. Na verloop van tijd krijg je de techniek vanzelf onder controle.

Relevante MTB-producten

Misschien vind je dit ook interessant?