Welke maat wiel moet ik kiezen voor mijn mountainbike?

Toen de mountainbike in het begin van de jaren ’90 populair werd was er eigenlijk maar één wielmaat verkrijgbaar; de 26 inch. Tegenwoordig kun je kiezen voor twee andere maten mountainbike wielen, namelijk 27,5 inch en 29 inch. De verschillende maten hebben allen voor- en nadelen. Maar hoe weet je nu voor welke maat je het best kunt kiezen? In dit artikel bespreken we de afzonderlijke maten, zodat jij een goede keus kunt maken voor de juiste wielmaat.

wielmaat mountainbike

Mountainbike wielmaat 26 inch

We noemden het al; mountainbiken begon met wielen in de maat 26 inch. De afgelopen jaren zijn echter de andere maten enorm in opkomst vanwege de betere rijeigenschappen. De producenten richten zich vooral op het ontwikkelen van nieuwe technologieën voor deze nieuwe maten. Maat 26 inch wordt daardoor niet echt meer verder ontwikkeld. Dankzij het lange gebruik van deze maat zijn de kosten voor het produceren van wielen van maat 26 inch wel laag. Hierdoor worden deze wielen vooral gebruikt voor mountainbikes van goedkope merken of voor kinderfietsen.

Mountainbike wielmaat 27,5 inch

Om meer snelheid te kunnen ontwikkelen op de mountainbike werd er zo’n tien jaar geleden de 29 inch wielmaat geïntroduceerd. Dit ging echter met horten en stoten, niet iedereen was er onmiddellijk enthousiast over. Daarom werd er door de producenten een alternatief gezocht. Deze werd gevonden met de 27,5 inch mountainbikewiel. Een soort compromis tussen de klassieke 26 inch en de nieuwe 29 inch wielen. Een voordeel van de 27,5 inch wielen was dat er geen groter frame nodig was om de wielen in te passen.

De eerste negatieve aspecten van 29 inch wielen zijn inmiddels overkomen. Dit heeft ervoor gezorgd dat er voor de 27,5 inch wielen een andere functie gezocht moest worden. Nu wordt deze wielmaat gebruikt voor bijzondere mountainbikes, zoals downhill bikes en fatbikes. Voor deze mountainbikes wordt een kleinere framemaat gebruikt.

wiel maat mountainbike

Mountainbike wielmaat 29 inch

Om ervoor te zorgen dat er meer snelheid gemaakt kon worden op rechte stukken van een parcours werd de 29 inch wielen ontwikkeld. In het begin hadden deze wielen echter wat opstart problemen, mountainbikes werden een stuk minder wendbaar dan met de traditionele 26 inch wielen.

De technologie heeft echter niet stilgestaan. De fabrikanten van mountainbikes en wielen hebben niet stilgezeten, mountainbikes met 29 inch wielen werden door ontwikkeld totdat ze aan alle eisen voldeden. De mountainbikes zijn veel lichter dan vroeger dankzij nieuwe materialen. Belangrijk daarbij is dat ook de frames verder ontwikkeld werden, deze zijn nu veel wendbaarder door een geheel ander ontwerp.

Nieuwe mountainbikes worden vooral op de markt gebracht met 29 inch wielen, dit geeft aan dat deze wielen veel voordelen bieden wat rijeigenschappen betreft. De nadelen van de 29 inch wielen zijn door ontwikkeling en nieuwe technieken volledig weggenomen. Wil je een mountainbike aanschaffen? Dan kun je het best kiezen voor een mountainbike met 29 inch wielen.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport