Tips voor een beginnende mountainbiker

Heb je een mountainbike aangeschaft of ben je van plan een mountainbike te kopen? Ben je als beginnend mountainbiker opzoek naar praktische tips? In dit artikel nemen we er een aantal met je door!

beginnend mountainbiker

Neem een ontspannen houding aan

De verschillende hoogtes en ondergronden maakt mountainbiken ontzettend uitdagend. Tijdens het mountainbiken is het belangrijk om je fiets het werk te laten doen. Dit kan alleen door ontspannen op de fiets te gaan zitten. Je neemt een ontspannen fietshouding aan op het moment dat je de knieën en armen lichtjes naar buiten buigt. Hierdoor wordt het fietsen een stuk makkelijker en minder krampachtig waardoor je het langer volhoudt maar waardoor het terrein ook makkelijker te trotseren is.

tips beginnend mountainbiker

Gewicht verplaatsen

Omhoog, omlaag, boomwortels, keien en door naar mul zand. De situatie kan bij het mountainbiken enorm snel veranderen. Elke situatie vraagt om een andere aanpak. Rij je met de mountainbike een steile helling op? Leun dan met je lichaam naar voren. Hierdoor hou je het zwaartepunten boven het achterwiel waardoor het makkelijker is om grip te houden. Als je eenmaal boven bent moet je vaak ook weer naar beneden. In dat geval doe je het tegenovergestelde. Hou het gewicht dus op de achterzijde van de fiets, dit om te voorkomen dat je over het stuur vliegt.

Rem verstandig en behoudend

In sommige gevallen is het ontzettend verleidelijk om vol in de remmen te gaan. Zeker wanneer je een helling afrijdt en een bocht nadert. Maar toch is het aan te raden om niet vol in de ankers te gaan op het moment dat je een moeilijk obstakel nadert. Rem voorzichtig en behoudend. Het is veel beter om vroegtijdig te anticiperen op wat er komen gaat. Nader je een bocht? Verminder dan je snelheid. Zorg er wel voor dat je snelheid houdt, kom dus niet tot stilstand.

Mocht je te laat hebben geanticipeerd of de situatie anders hebben ingeschat blijf dan van je voor rem af. Het is beter om ‘agressief’ te remmen met je achterrem. Je blijft door te remmen met je achterrem, ondanks het slipgevaar makkelijker overeind.

Volop schakelen

Zoals gezegd verandert de situatie bij mountainbiken heel vaak. De ene keer vraagt de situatie om een zwaar verzet en de andere keer heb je meer aan een licht verzet.

Soms ben je bijna tot stilstand gekomen en wil je weer tempo maken en een andere keer wil je een steile helling op knallen. De situatie waarin je verkeert vraagt om verschillende handelingen. Daarom is het goed om veel en met name tijdig te schakelen.

voldoende schakelen

Voorvork vering

Veel mountainbikes van tegenwoordig hebben een voorvorkvering. Sterker de meeste modellen hebben de bediening van de voorvorkvering op het stuur zitten. Hierdoor kun je heel gemakkelijk de vering aan of uit zetten. Zodra je op de weg fietst of op een verhard en egaal stuk dan is het slim om de voorvork vering uit te zetten. Hierdoor zit je een stuk rustiger op de fiets.

Maar vergeet niet de voorvork vering aan te zetten op het moment dat je een technisch parcours aan het fietsen bent. De voorvork vering is een enorm toegevoegde waarde en zorgt dat je van sommige obstakels, hobbels en boomwortels niet tot amper last hebt.

Denk niet aan de roze olifant

Je kent het misschien wel. Iemand zegt tegen jou: denk niet aan de roze olifant. Maar op het moment dat dit tegen je gezegd wordt denk jij: Huh? Roze olifant?

Bij fietsen gaat dit net zo. Op het moment dat je een rots nadert die je absoluut niet wilt raken moet je de aandacht op iets anders leggen. Anders is de kans groot dat je hem alsnog raakt. We noemen dit ook wel ‘doelfixatie’.

Kijk dus over de obstakels heen en focus je op waar je naar toe wilt.

Ga voor een goede mountainbike uitrusting

Zodra je begint met mountainbiken is het aan te raden om een goede uitrusting te kopen. Dit maakt het fietsen een stuk prettiger, leuker en veiliger.

Tot onze grote schrik zien we nog regelmatig mountainbikers die zonder veiligheidshelm fietsen. Laten we vooropstellen dat dit erg onverstandig is. Gevaar zit met een mountainbike in een klein hoekje en een val op je hoofd kan grote gevolgen hebben. Het dragen van een helm is daarom een absolute must.

Verder fietst het veel fijner wanneer je een broek met zeem draagt. De kans op zadelpijn neemt hierdoor flink af.

Ook wordt fietsen prettiger en gemakkelijker wanneer je ‘clickschoenen’ draagt. Deze schoenen klik je in het pedaal met als voordeel dat je ook een trekkende beweging genereert met meer vermogen als gevolg.

Verder willen we je aanraden om vingerloze handschoenen te dragen. Deze beschermen je handpalm waardoor blaren en eeltvorming voorkomen worden.

Veel gekochte mountainbike producten

  • Sporthandschoen van Nike 
  • AGU fietshelm
  • Shimano schoenen

Overige materialen

Je hebt een lekke band, je bent over de kop gegaan, je helm is door de midden of je bent de weg kwijt. Zo maar wat voorbeelden van dingen die verkeerd kunnen gaan. Daarom raden we aan om altijd een pinpas, telefoon, drinken en klein reparatiesetje mee te nemen.

Hierdoor ben je altijd bereikbaar en kun je kleine problemen in korte tijd zelf oplossen.

SportSport