Wat is zadelpijn?
Zadelpijn is een pijn aan je billen, dijbenen of edele delen. Deze wordt tijdens het fietsen veroorzaakt en komt voort uit de wrijving tussen jouw lichaam en het zadel.
Hoe ontstaat zadelpijn?
Lichaamsgewicht, beweging, vocht en lichaamswarmte zijn de ideale ingrediënten voor een flink portie zadelpijn. Zadelpijn is er in verschillende gradaties waarbij er in sommige gevallen zelfs blaren en ontstekingen ontstaan.
Wat kan ik tegen zadelpijn doen?
Zoals gezegd is zadelpijn geen pretje. Daarom is het verstandig om vroegtijdig maatregelen te treffen zodat je de vervelende pijn voor bent. Maar wat kun je ertegen doen? We nemen het met je door.
Hoogte van het zadel
Belangrijk is dat de zadel goed bij jou past en dat deze op de juiste hoogte staat. Een te hoog of te laag zadel kan al ongemakken van zadelpijn met zich meebrengen.
Zadelsoort
Er zijn heel veel verschillende zadels. Belangrijk is om een zadel te zoeken die bij je past. Veel mensen kiezen bij het kopen van een nieuw zadel voor een zacht en dik zadel. Maar we willen je afraden om je hier blind op te staren. Het kan namelijk zo zijn dat een dun en hard zadel beter bij jouw lichaam past.
Verder is het voor vrouwen belangrijk om een vrouwenzadel te kopen. Een zadel voor vrouwen is speciaal afgestemd op het lichaam van een vrouw waardoor zadelpijn voorkomen kan worden of aanzienlijk zal afnemen.
Fietsbroek
Mountainbiken of racefietsen zonder fietsbroek is echt sterk af te raden. Het kopen van een fietsbroek helpt direct bij het voorkomen van zadelpijn. Ons advies is om een kwaliteitsbroek te komen die voldoende comfort geeft.
Beknibbelen op de kosten van een fietsbroek is dan ook geen goed idee. In onze ogen kun je beter een paar centen meer uitgeven en pijnvrij fietsen, dan andersom.
Chamois crème
Chamois crème wordt door heel veel fietsers gebruikt. De crème vermindert wrijving en heeft antibacteriële eigenschappen waardoor ontstekingen voorkomen worden.
Breng de crème op je huid aan maar smeer ook wat crème ook in de binnen broek. Hierdoor blijft je broek soepel waardoor de kans op blaren weer afneemt.
Laat je lichaam wennen
Het is belangrijk dat je lichaam kan wennen aan nieuwe omstandigheden. Dus begin je net met racefietsen of mountainbiken? Bouw dit dan langzaam ook. Dit geldt ook voor ervaren fietsers op het moment dat ze een nieuwe fiets of ander zadel hebben aangeschaft.
Hygiëne
Hygiëne is van groot belang. Ga je meerdere keren in de week fietsen? Koop dan meerdere fietsbroeken of zorg dat je de broek snel wast en droogt. Door de broek, zonder te wassen meerdere keren te dragen vergroot je de kans op ontstekingen en schuringen.
Staan en zitten
Wissel tijdens het fietsen zitten en staan af. Tijdens het staan op de pedalen ontlast je de plekken die zadelpijn veroorzaken.
Verzitten
Het is aan te raden om zo nu en dan een andere zithouding aan te nemen. Door het aannemen van een andere zithouding voorkom je schuring, irritatie en pijn op één plek.
Ontstekingsremmende middelen
Heb je te maken met een ontsteking? Gebruik dan ontstekingsremmende middelen. Deze voorkomen dat de ontsteking erger wordt.
Houdt de boel droog
Ga je na het fietsen douchen? Zorg er dan voor dat jij je goed afdroogt. Bacteriën zijn namelijk dol op vochtige plekken. Goed afdrogen zorgt er dus voor dat de kans op ontstekingen afneemt.