Waarom fietshandschoenen aan?

Fiets je regelmatig en vraag jij je af wat de voordelen van fietshandschoenen zijn? Of ben je van plan om te gaan fietsen en ben je niet op de hoogte van de voor- en nadelen? In dit artikel nemen we dat uitgebreid met je door.

fietshandschoenen

Verschillende soorten fietshandschoenen

Er zijn verschillende soorten fietshandschoenen te krijgen. Meeste bekende soort is de handschoen zonder vingers. Dit type handschoen wordt door veel fietsers gedragen en is dan ook het vaakst gekocht.

Ook zijn er fietshandschoenen met lange vingers dit wordt ook wel de full version genoemd. Dit type handschoen bedekt de hele hand en is verkrijgbaar in een zomermodel en wintermodel. De zomerhandschoen heeft een ademende werking en is logischerwijs geschikt voor warme temperaturen.

Het model dat geschikt is voor de winter heeft ook een ademende werking maar zorgt dat je hand beter beschermd is tegen kou, regen en wind.

handschoen mountainbike en handschoen racefiets

Voordelen van handschoenen dragen tijdens het fietsen

Het dragen van handschoenen heeft meerdere voordelen. Afhankelijk van het type handschoen wat je hebt aangeschaft kan een handschoen je beschermen tegen kou, regen en wind. Vaak zijn dit handschoenen met lange vingers, bedoeld voor fietsers die minder dan 10 graden op de fiets stappen.

De vingerloze en overige handschoenen beschermen je logischerwijs minder tegen kou, regen en wind. Maar het is niet zo dat vingerloze handschoenen verder geen functie hebben of alleen als mode item dienen. In tegendeel zelfs. Fietsen met handschoenen heeft over het algemeen de volgende voordelen:

Snot afvegen

Het klinkt misschien niet heel smakelijk maar het dragen van een handschoen is ideaal wanneer er een snottebel onder je neus hangt. Tijdens het fietsen wil het nog wel eens gebeuren dat je wat begint te snotteren. Het afvegen met de handen is in dat geval geen praktische oplossing. Dit vanwege het feit dat het dan op je handen zit. Zodra je het met een handschoen afveegt ben je af van die drup onder je neus en heb je geen glibberig plakkaat elders op je lijf.

Trillingen

Fietsen op een racefiets of mountainbike brengt flink wat trillingen met zich mee. Zodra je handschoenen draagt worden deze trillingen gedempt waardoor je minder last van je armen, handen, polsen en schouders zult krijgen.

Bescherming

Zodra je op een racefiets of mountainbike zit kun je ten aller tijde vallen. Wat dat betreft zit een ongeluk in een klein hoekje. Een flinke glijder is nooit fijn en kan erg pijn doen. Het dragen van handschoenen beschermt je hiertegen. Het beschermt o.a. je handpalm en zorgt dat je na de tijd geen grind of ander materiaal uit je handpalm hoeft te halen.

veiligheid fietshandschoen

Grip

Het dragen van handschoenen draagt bij aan de grip. Je hebt hierdoor een verbeterde controle waardoor de kans op ongelukken doorgaans afneemt.

Nadelen van handschoenen

Heeft fietsen met handschoenen dan geen nadelen? Nou eigenlijk niet. Al zijn er fietsers die het heel lelijk vinden dat hun handen wit afsteken bij de rest van het lijf. Het fietsen in de zon zorgt natuurlijk voor een prachtig en gezond bruin kleurtje. Maar zodra je handschoenen draagt blijven je handen wit achter.

Ook zijn er fietsers die het gewoon prettiger vinden om de frisse wind tegen de handen aan te voelen.

Zoals je merkt zijn de nadelen voornamelijk gebaseerd op persoonlijke kwesties en/of smaak. Heel feitelijk gezien heeft het dragen van handschoenen dus geen nadeel.

Veel gekochte wielrenhandschoenen en MTB handschoen

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport