Fietskleding tegen de wind

Zit je met grote regelmaat op een racefiets of een mountainbike en weet je niet hoe jij je moet kleden tegen de wind? Krijg je het vaak koud door de wind? En wordt fietsen voor jou hierdoor een stuk minder aangenaam? In dit artikel bespreken we hoe jij jezelf kunt beschermen tegen de wind.

fietskleding tegen wind

Bovenlichaam

In dit artikel bespreken we winddichte kleding voor bovenlijf en het onderlijf. Te beginnen met het bovenlijf.

Draag niet te veel kleding

Wat we vaak zien is dat mensen extreem veel kleren aantrekken op het moment dat ze het koud hebben. In veel gevallen is dit totaal niet nodig. Het gaat er namelijk niet om hoeveel je draagt maar wat je draagt. Als we het hebben over het bovenlijf dan voldoet het om maximaal 3 kledinglagen te dragen. Dit bestaat uit:

  • Thermoshirt
  • Fietsshirt
  • Fietsjack

kleren tegen de wind

Thermo kleding

Het is ten alle tijde aan te raden om thermokleding te dragen. Vaak wordt er gedacht dat thermokleding alleen bedoeld is om je warm te houden. Maar niets is minder waar. Er zijn heel verschillende soorten thermo kleding waardoor er kleding is voor extreem koud weer, extreem warm weer en alles daartussen in.

Zoals gezegd is het dus niet waar dat thermokleding alleen bedoeld is voor het warm houden van het lijf. Als we het hebben over thermokleding voor in de zomer of voor indoorsporten is het zelfs helemaal niet van toepassing.

De belangrijkste taak van thermokleding is ervoor zorgen dat jouw lichaam droog blijft van zweet. Zweet voelt niet comfortabel en zorgt ervoor (zeker in combinatie met wind) dat je het koud krijgt. Daarom is het dragen van thermokleding erg aan te raden. Die voert het zweet van het lijf af naar de buitenste kledinglagen.

Top 10 thermoshirts bij Bol.com

Ademende buitenlagen

Kies voor ademende sportkleding wat geen vocht opneemt. We horen nog regelmatig dat sporters een katoenen shirt aantrekken omdat dit lekker het zweet opneemt. Maar dat is dus precies wat je wilt voorkomen. Het is aan te raden om in alle kledinglagen te kiezen voor ademende sportkleding.

Winddichte kleding

Als jij jezelf wilt beschermen tegen de wind dan is het aan te raden om een winddicht kledingstuk te dragen. Dit kledingstuk doe je aan als buitenste laag en zorgt dat je lichaam beschermd is tegen de kou die ontstaat door wind. Vaak heeft winddichte kleding ook een water werende functie waardoor je extra goed beschermd bent.

Winddichte sportkleding zorgt dat de wind jouw lijf niet bereikt maar heeft een ademende functie. Dat betekent dat er niets naar binnen kan maar jouw lichaamswarmte wel naar buiten kan.

winddichte en wind werende fietskleding

Armen

Je herkent het vast wel. Je begint met je fietstocht en het is heerlijk windstil weer. Maar na verloop van tijd begint het harder te waaien en je lichaam wordt alsmaar kouder. Je zou dolgraag een lang shirt aan hebben maar hebt tot je grote spijt gekozen voor een shirt met korte mouwen.

Hier is een eenvoudige oplossing voor. Er zijn namelijk zogenaamde armwarmers ook wel armstukken genoemd die je over je armen heentrekt waardoor je jouw shirt met korte mouw eenvoudig transformeert in een fietsshirt met lange mouw.

Populaire arm en beenstukken

Handen

Een harde of snijdende wind kan ook zeker voor hele koude handen zorgen. Gelukkig is hier een oplossing voor. Er zijn namelijk winddichte handschoenen die jouw handen hiertegen beschermen.

  • Handschoenen voor in de herfst en winter

Onderlichaam

Logischerwijs wil je niet alleen je bovenlichaam beschermen tegen de wind. Ook je benen, enkels, voeten en tenen wil je beschermen.

Voeten beschermen

Er zijn twee opties als het gaat om het beschermen van je voeten. Deze twee opties kunnen ook aanvullend op elkaar werken. De eerste is het dragen van sokken die windproof zijn. Hiermee bescherm je jouw voeten en je enkels.

Een andere optie is het dragen van overschoenen. Deze draag je, zoals de naam zegt, over je schoenen en beschermt je tegen water en wind.

  • Fiets overschoen

Broek

Veel wielren en mountainbike broeken zijn al wind werend. Logischerwijs beschermd een korte broek minder dan een lange broek. Mocht je nou liever met een korte broek fietsen en na een tijdje erachter te komen dan het te koud is. Schaf dan een paar praktische beenwarmers aan. Hierdoor kun je jouw rit starten in een korte broek en eindigen met de voordelen van een lange broek.

SportSport