Hoeveel druk in een mountainbike band?

Ben je een ervaren of beginnend mountainbiker en wil je weten hoeveel lucht er in een mountainbike band moet? Wil je graag goed voorbereid op pad en vraag jij je af of je wel voldoende lucht in je banden hebt? In dit artikel gaan we daar verder op in!

druk mountainbikeband

Verschillende situaties

Hoeveel lucht er in de banden moet is afhankelijk van diverse factoren. Dat betekent dus dat je per keer moet bepalen hoeveel lucht er in de band moet. Om je wat meer inzicht te geven sommen we een aantal van deze factoren voor je op.

Ondergrond

De ondergrond is van groot belang. Heb je een zanderig parcours? Dan is het advies om een lage druk aan te houden.

Is juist het tegenovergestelde waar? En heb je een parcours met veel boomwortels en stenen op het programma staan? Ga dan voor meer lucht in de banden. Hiermee verklein je de kans op lekkage en/of schade aan de velg.

Dikte van de band

Veel mensen hebben maar één mountainbike. Echter zijn er ook mensen die meerdere mountainbikes hebben of zo nu en dan een fiets lenen van iemand anders. In dat geval is het goed om te weten dat een dikke band met 2 bar harder aanvoelt dan een dunne band met 2 bar.

Gewicht van de rijder

Het gewicht van de rijder heeft grote invloed op de hoeveelheid bar in de banden. Ben je 100 kilogram? Dan heb je, als je onder dezelfde omstandigheden wilt mountainbiken, meer lucht in de banden nodig dan wanneer je 50 kilogram bent.

Techniek van de fietser

Het maakt nogal een verschil of je een beginnend of ervaren mountainbiker bent. Het advies is om als beginnend mountainbiker de banden hard op te pompen. Mocht je ervaren zijn dat is het goed om hier mee te ‘spelen’. Hierdoor kom je er vanzelf achter wat voor jou goed werkt.

Richtlijnen

Zoals je wel merkt is het moeilijk om vast te stellen hoeveel lucht er in de banden moet. Dit omdat het afhankelijk is van veel factoren. Om je een indicatie te geven sommen we een aantal richtlijnen voor je op:

band druk

Goed om te weten

Het is belangrijk om te weten dat zodra je de minimale bandenspanning of maximale bandenspanning van de fabrikant overschrijdt dat de band sneller slijt. Eventuele schade valt in dat geval niet te verhalen. Wees je dus bewust van ’t feit dat als je dit doet dat dit geheel op eigen risico is.

Product tip

Wil je altijd goed voorbereid op pad? Dan raden we aan om onderstaand product te kopen. Hiermee kun je eenvoudig en zeer precies de band geheel naar wens oppompen.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport