Hoe hoog mag een hockeystick komen?

Ben je een fanatiek hockeyer en is je hockeystick versleten? Of ben je beginnend hockeyer en vraag jij je af hoe hoog een hockeystick mag komen? In dit artikel gaan we daar dieper op in.

hoe hoog hockeystick

Juiste maat kopen

Zodra je een hockeystick koopt is het belangrijk om de juiste maat te kopen. Met name voor kinderen is dat van belang. Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat het beter is om te spelen met een te kleine hockeystick dan met een te grote hockeystick. Dit omdat je houding bij het spelen met een grote hockeystick aanzienlijk verandert. Deze houding is niet logisch en gaat vaak ten koste van je controle en slagkracht.

Het is redelijk eenvoudig om te herkennen of iemand met een te grote stick speelt. Vaak zie je dit wanneer de bal gespeeld wordt. Spelers of speelsters met een te grote hockeystick staan bij het spelen van de bal vaak rechtovereind of trekken hun schouders omhoog.

Volwassenen en kinderen

Het bepalen van de juiste stickmaat is met name van toepassing bij kinderen. Dit heeft alles te maken met de groei die een kind doormaakt.

Bij volwassenen is het kiezen van de juiste stickmaat een stuk eenvoudiger. Acht van de tien volwassenen speelt met maat 36,5”.

In enkele gevallen kiezen lange mensen voor een stick die groter is. Ben jij 1,85 of groter dan willen we je aanraden om verschillende sticks te proberen. Door meerdere sticks te proberen kun je voor jezelf bepalen wat je fijn vindt.

Er zijn namelijk genoeg lange mensen die met een stickmaat 36,5” spelen maar er zijn er ook genoeg die voor een verlengde hockeystick gaan. De keuze hierin is vaak erg persoonlijk. Voordeel van het spelen met een grotere hockeystick is dat je minder hoeft te bukken waardoor het spelen van hockey een stuk comfortabeler wordt.

In de reglementen wordt er een maximale hockeystick lengte aangehouden. Zo mag er volgens de regels niet gespeeld worden met een stick die groter is dan 105 cm (41 inch).

Stelregel bij het bepalen van de juiste maat

Het kopen van de juiste stick voor kinderen is in die zin wat ingewikkelder. Dit omdat er heel veel verschillende maten zijn. We horen ouders nog wel eens zeggen: “koop maar een iets grotere stick, dan hebben we er één op de groei”. We willen dat van harte afraden. Dit omdat het ten koste gaat van het hockeyplezier, hockeycomfort en de juiste hockeytechniek.

Om de juiste maat te bepalen zet je de stick met de krul op de grond. Vervolgens kijk je waar het handvat van de stick uitkomt. Komt deze onder het heupbeen of onder de navel? Dan heb je in ieder geval geen stick die te groot is. Komt de stick boven het heupbeen of boven de navel? Zoek dan naar een stick die kleiner is van formaat.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport