Waar zijn grips voor? En wat zijn goede hockeygrips?

Vraag jij je af waarom er een grip om een hockeystick zit? Of ben je van plan een nieuwe grip te bestellen en wil je weten waar je op moet letten? In dit artikel zoomen we daar uitgebreid op in.

hockeygrip

Basisgrip en overgrip

Er zijn twee soorten grips, namelijk: de basisgrip en de overgrip. De basisgrip is een grip die bij aanschaf al op de hockeystick zit en de overgrip (ook wel zeem genoemd) is een grip die je om de basisgrip heen wikkelt.

Basisgrip van een hockeystick

Na verloop van tijd slijt de basisgrip. Op het moment dat je deze wilt vervangen kun je eigenlijk twee dingen doen. Je kunt ervoor kiezen om de oude grip eraf te halen en deze te vervangen voor een nieuwe. Maar je kunt er ook voor kiezen om een nieuwe basisgrip over de oude heen te wikkelen. Voordeel van de laatste optie is dat je grip dikker is en dat de schokken en klappen tijdens het hockeyen beter worden gedempt.

  • Brabo Cushion Grip 

Overgrip van een hockeystick

De overgrip wordt ook wel een zeempje genoemd. Dit type grip wikkel je altijd om de basisgrip heen. We horen nog wel eens dat mensen de fout maken om de basisgrip te vervangen voor de overgrip. Dat is dus niet de bedoeling. Je hebt ten alle tijde een basisgrip nodig en je kunt optioneel een overgrip aanbrengen.

Een zeempje/overgrip wordt door heel veel hockeyers gebruikt omdat het zachter aanvoelt en het voor meer grip zorgt.  De hoeveelheid grip neemt nog eens toe wanneer die licht vochtig is. Het is dan ook niet toevallig dat voornamelijk spelers en speelsters die actief zijn op watervelden gebruik maken van een overgrip.

  • Hockey grip zeem

Hoe wikkel ik een grip om mijn stick?

Het aanbrengen van een grip is relatief eenvoudig. Belangrijk is wel dat er de tijd voor neemt en het geconcentreerd uitvoert. Wat je wilt voorkomen is dat de grip na een halve training of wedstrijd alweer loshangt.

Bij het aanbrengen van een grip heb je de volgende materialen nodig.

Zodra je deze materialen in handbereik hebt kun je beginnen met het aanbrengen van de girp. Voordat we starten willen we je wijzen op onderstaande vuistregels:

  1. Begin bovenin
  2. Houd met je duim bovenaan vast (tot je klaar bent)
  3. Zorg dat er tijdens het wikkelen veel spanning op de grip staat

Stap 1

Knip een klein deel van de grip schuin af en begin vanaf hier met wikkelen. Het is aan te raden om bovenaan te beginnen (is makkelijker). Maar je kunt er ook voor kiezen om vanaf beneden naar boven te wikkelen.

Stap 2

Hou direct voldoende druk op de grip. Daarnaast is het belangrijk dat je zorgt voor een stukje overlap. Aan te raden is om ongeveer een halve centimeter aan te houden.

Stap 3

Rol helemaal door tot het einde en knip een schuine rand in de overtollige grip. Dit doe je zodat je ook het laatste stuk netjes en recht kunt vastplakken.

Stap 4

Vervolgens pak je de protectietape en begin je met het afplakken van de onderkant van de stick. Belangrijk is dat je een deel van de tape op de grip plakt en een deel van de tape op de stick plakt. Hierdoor verbindt je grip en de stick aan elkaar en raakt die tijdens het spelen niet los.

Stap 5

De onderkant zit nu goed vast. Nu is het zaak om de bovenkant vast te tapen. Begin zo hoog mogelijk (dus op de rand) en hou tijdens het wikkelen veel druk op de tape.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport