Hoe groot is een hockeydoel?

Kijk jij hockey en vraag jij je af hoe groot een hockeydoel is? Of ben je een fanatiek hockeyer maar heb je geen idee wat de afmeting van een hockeydoel is? In dit artikel gaan we daar verder op in!

formaat hockeydoel

Officiële afmeting

Een hockeydoel zoals bijvoorbeeld bij de Olympische spelen of de Nederlandse competities is 3,66 meter breed en 2,14 meter hoog. Een doel bestaat uit twee palen, een lat, een net een gesloten schot. Dit schot is 0,46 meter hoog en bevindt zich aan de zijkanten en aan de achterkant van de goal.

afmeting hockey goal

Indoorhockey

Er zijn meerdere hockey varianten. Eén daarvan is indoorhockey. Een indoor hockeygoal verschilt wezenlijk met een outdoor hockey doel. Dit omdat een indoorhockey goal ook voor andere indoor sporten wordt gebruikt, denk aan handbal en zaalvoetbal.

Het grootste verschil tussen deze twee doelen is de afmeting. Een indoorgoal is namelijk iets kleiner. Zo is de breedte geen 3,66 meter maar 3 meter. En is de hoogte van een indoorgoal 2 meter in plaats 2 meter 14.

Een ander verschil is dat een indoorhockey goal niet is uitgerust met een zogenaamde slagplank.

Jeugddoelen

Verder zijn er nog diverse jeugddoelen. Om het overzichtelijk te maken zijn deze opgedeeld in een tweetal categorieën, namelijk:

F-jeugd

Een jeugddoel voor F-jeugd is de kleinst beschikbare hockeygoal. Deze is 2 meter breed en 0,30 meter hoog. Dit type goal is vrij licht, heeft vaak wielen en handvaten en worden veelal gebruikt tijdens jeugdtrainingen.

Standaard

Verder is er nog de standaard jeugdgoal. Deze is groter dan de variant hierboven. Hij is namelijk 3,66 meter breed en 0,45 meter hoog. Doelen in deze categorie zijn geschikt voor het spelen van jeugdwedstrijden.

hoe groot is een hockey goal

Mini doelen

Als laatste behandelen we de diverse mini doelen. Dit zijn doelen die officieel niet als wedstrijddoel worden gebruikt.

Vaak zie je deze doelen bij hockeyliefhebbers in de tuin of op de trainingsvelden van de lokale sportverenigingen.

Minigoal 1×1

Dit type doel is erg klein. Deze is namelijk 1.2 meter breed en 1 meter hoog. Het doel wordt vaak gebruikt voor het verbeteren de slagtechniek, zoals die van het flatsen.

Minigoal 2×1

Deze goal is vrijwel hetzelfde als de minigoal 1×1. Echter is de afmeting wat anders. Deze is namelijk 1,80 meter breed en 1,20 meter hoog.

Minigoal pro

Het idee van deze goal is vergelijkbaar met een officiële hockeygoal. Zij het dat deze een stuk kleiner is. Deze is namelijk 2 meter breed en 1,5 meter hoog. De minigoal pro is net als een officiële goal uitgerust met een slagplank en wordt vaak gebruikt om beginnend hockeykeepers op te leiden.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport