Waarom is hardlopen gezond?

Ben jij een hardloper of ben je van plan om te gaan beginnen met hardlopen? Vraag jij je af waarom hardlopen gezond is voor jou? Hardlopen is relatief gemakkelijk om te doen een heeft vele voordelen voor jouw gezondheid. Zowel voor je lijf als voor je mentale gesteldheid is hardlopen erg goed. Wil jij alle gezonde effecten van hardlopen weten? Lees dan even verder.

Conditie opbouw

Hardlopen is een sport die je gemakkelijk kan gaan doen. Trek goede hardloopschoenen en sportkleding aan en je kan al beginnen. Wanneer je een tijdje niet in beweging bent geweest kan het gebeuren dat je vrij snel buiten adem bent. Door elke week toch 2/3 keer een flinke ronde te gaan hardlopen kan je al vrij snel een goede conditie opbouwen. Zeker als je een goed hardloopschema gebruikt zal je merken dat je snel stappen maakt. Ga op zoek naar leuke routes en wissel regelmatig af tussen bepaalde routes. Zo zorg je ervoor dat het hardlopen een leuk uitje blijft.

Afvallen

Wil jij graag wat kilo’s kwijtraken? Hardlopen is een goede manier om wat gewicht te verliezen en verkleint de kans op diabetes. Met hardlopen worden per gelopen kilometer grofweg zo’n 70 tot 100 calorieën verbrandt. Dit is niet heel veel, maar toch een mooi aantal. Als jij een rondje van vijf kilometer loopt ben je dus zo’n 350 tot 500 calorieën kwijt. Ga ervan uit dat je voor die vijf kilometer, zeker als je een geoefende hardloper bent, ongeveer een half uur nodig zal hebben. Maar let op: Het verbranden van calorieën is niet het enige wat je moet doen als je wilt afvallen. Afvallen gebeurt wanneer je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt. Let dus ook goed op je voeding.

voordelen hardlopen

Beter humeur

Hardlopen, of beter gezegd: bewegen, is goed voor je humeur. Tijdens beweging worden er in jouw hersenen gelukstofjes aangemaakt. Deze gelukstofjes zorgen ervoor dat jij je na jouw hardloopsessie een stuk vrolijker en scherper zal voelen. Hardlopen is dus goed voor jouw humeur, maar bijvoorbeeld ook voor jouw concentratie. Het is dus tijdens het werk helemaal geen gek idee om even te gaan hardlopen in de pauze. Een inspanning van 20 minuten is al genoeg voor het behalen van de positieve effecten.

Hardlopen verkleint de kans op kanker

Hardlopen houdt u gezond en zorgt ervoor dat uw lichaam minder snel kanker ontwikkelt. Iemand die dus met regelmaat hardloopt zal minder kan hebben op het lijden of sterven aan kanker. Dit is op de lange termijn misschien wel één van de meest positieve gevolgen.

Populaire damesschoenen

Populaire herenschoenen

Misschien vind je dit ook interessant?