Wat is fartlek?

Ben je een verfijnd of beginnend hardloper en wil je weten wat fartlek is? Hoor je collega lopers, trainers of andere experts het hebben over fartlek en vraag jij je af wat dit is?  In dit artikel leggen we het piekfijn aan je uit.

fartlek

Vertaling van fartlek

Fartlek betekent eigenlijk ‘vaartspel’ en is een trainingsmethode die bedacht is in Zweden. Het is een trainingsmethode die gestoeld is op vrijheid en spelenderwijs trainen.

Voor veel ervarend hardlopers is fartlek iets waar ze flink aan moeten wennen. Dit omdat ze vaak gebonden zijn aan de data die hun horloge weergeeft. Continue wordt alles gemonitord en dat is hetgeen waar men aangewend is. De omschakeling naar spelenderwijs trainen en doen wat in je opkomt blijkt in de praktijk vaak een lastige.

Hardlopen en trailrunning

Hardlopen en trailrunning is te vergelijken met wielrennen en mountainbiken. Trailrunning is namelijk een hardloopvorm echter dan over allerlei ondergronden. Denk aan onverharde paden, verharde paden, rotsen, beekjes, bergen, weilanden en heuvels. Trailrunners zijn vaak onbewust al bekend met fartlek. Dit omdat de ondergronden en omstandigheden veel meer variëren.

Fartlek voorbeelden

Doen wat in je opkomt en spelenderwijs je hardlooptraining afleggen. Het gebeurt steeds vaker. Deze trainingsvorm is ook erg leuk om met meerdere mensen te doen. ‘Zie je die boom daar?’ wie er het eerst is heeft gewonnen. In dat geval sprint je volle bak naar die boom toe om vervolgens weer rustig aan te doen. Nader je een heuvel? Dan kun je een wedstrijdje houden om te kijken wie als eerste boven is.

Eigenlijk staat vaartspel (fartlek) voor hardlopen zonder tijd. Je geniet van het rennen en wisselt ondergronden, snelheden en hoogtes met elkaar af. Dit doe je niet op basis van wat goed voor je is. Maar doe je op basis van wat goed voelt of op basis van wat je leuk lijkt.

Populaire damesschoenen

Populaire herenschoenen

Misschien vind je dit ook interessant?