De haas in het hardlopen: zijn rol, doel en voordelen

Ben je iemand die net begonnen is met hardlopen of juist al veel ervaring heeft, maar nog niet bekend is met het concept van “hazen”? Misschien heb je andere hardlopers horen praten over hazen en vraag je je af wat dat precies is en hoe het kan helpen. In dit artikel gaan we je hier alles over uitleggen!

in de verte met de gele vlag zie je een haas tijdens een hardloopevenement

Wat is een haas?

Een haas, ook wel bekend als een pacer, is een ervaren hardloper die jou en andere hardlopers helpt om een constant tempo aan te houden tijdens het rennen. Tijdens hardloopwedstrijden zijn er meerdere hazen of pacers beschikbaar. Dit komt doordat elke hardloper een verschillende gewenste eindtijd heeft. Sommigen willen bijvoorbeeld de marathon in 4 uur voltooien, terwijl anderen tevreden zijn als ze binnen 5 uur de finish bereiken. Met meerdere hazen kun je als hardloper een richtlijn volgen. Maar hoe kies je welke haas je moet volgen en hoe herken je hun gewenste eindtijd? Dit is eigenlijk heel eenvoudig. Elke haas draagt een vlaggetje, ballon of iets anders herkenbaars op hun rug, waarop de beoogde eindtijd vermeld staat. Als je zo’n haas volgt of in het oog houdt, kun je verwachten dat je ongeveer rond die tijd zult finishen. Op deze manier kun je gelijkmatig rennen, je energie goed verdelen en heb je een duidelijke indicatie van je prestatie.

hardlopers die hun doel hebben bereikt door te lopen met een haas

De voordelen van hardlopen met een haas

Het volgen van een haas tijdens het hardlopen heeft diverse voordelen. Hier zijn enkele voordelen voor je op een rijtje:

Gelijkmatig tempo

Een haas houdt doorgaans een constant tempo aan. Hierdoor vermijd je schommelingen in je snelheid. Dit gelijkmatige tempo kost minder energie, waardoor je een grotere kans hebt om je doel te bereiken.

Focus op het hardlopen

Het volgen van een haas betekent dat je je alleen hoeft te concentreren op het rennen zelf. Je hoeft niet voortdurend op de tijd te letten, want dat wordt voor je gedaan!

Zekerheid

Hardlopen met een haas biedt zekerheid. Als je de haas blijft volgen, kom je dichter bij je doel. Dit vermindert paniek en voorkomt dat je te snel van start gaat.

Motiverend

Het lopen achter een haas werkt motiverend. Dit geldt misschien niet voor iedereen, maar veel lopers halen er kracht uit. Het doel wordt visueel vertegenwoordigd, wat de kans verkleint dat je opgeeft en genoegen neemt met een mindere prestatie.

Leestip:
Tips voor het lopen op karakter