Wat is een haas?

Ben je een beginnend of ervaren hardloper maar ben je niet bekend met de zogenaamde hazen? Hoor je wedstrijdlopers het hebben over hazen? Wil je weten wat dit betekent en wat deze toevoegen? In dit artikel leggen we het aan je uit!

een haas

Wat is een haas?

Een haas wordt ook wel een pacer genoemd. Dit zijn ervaren hardlopers die jou en andere hardlopers begeleid bij het aanhouden van een gelijkmatig tempo. Bij een hardloopwedstrijd zijn er meerdere hazen of pacers. Dit omdat elke loper een ander eindtijd in gedachte heeft. Zo wil de ene loper de marathon in 4 uur lopen waar de ander tevreden is zodra het binnen 5 uur finisht. Door meerdere hazen in te zetten heeft elke hardloper een richtlijn. Echter blijft dan de vraag: welke haas moet je volgen en hoe zie je voor welke tijd ze gaan? Eigenlijk is dat vrij simpel. Elke haas heeft namelijk een vlaggetje, ballon of iets dergelijks op z’n rug. Hier staat de ‘eindtijd’ op vermeldt. Zodra je een dergelijke haas volgt of in het vizier hebt kun je ervan uitgaan dat je rond die tijd finisht. Op die manier loop je gelijkmatig, verdeel je de krachten en heb je een indicatie.

haas

Lopen op een haas

Het lopen op een haas heeft heel veel voordelen. Om je een idee te geven sommen we ze voor je op:

Gelijkmatig lopen

Een haas loopt over het algemeen erg regelmatig. Dat betekent dat je op één tempo loopt waardoor pieken en dalen uitblijven. Regelmatig lopen kost aanzienlijk minder kracht hierdoor is de kans dat jij je doelstelling haalt een stuk groter.

Focus op het lopen

Daarnaast heeft het als voordeel dat jij je als loper alleen maar hoeft te focussen op het lopen. Je hoeft zelf niet continue op de tijd te letten, dit wordt namelijk voor je gedaan!

Zekerheid

Hardlopen op een haas geeft een bepaalde zekerheid. Je weet namelijk zeker dat zodra je de haas blijft volgen je in de buurt komt van jouw doelstelling. Hierdoor zal je minder snel in paniek raken en zal je minder snel te hard van stapel lopen!

Motiverend

Verder werkt het lopen op een haas erg motiverend. Wellicht is dat niet voor iedereen zo. Maar er zijn veel lopers die zich eraan vastklampen. Dit omdat de doelstelling ineens visueel is geworden. De kans dat je deze dus loslaat en genoegen neemt met meen mindere tijd is hierdoor een stuk kleiner!

Populaire damesschoenen

Populaire herenschoenen

Misschien vind je dit ook interessant?