Ik loop altijd in het rood

Ben jij een fanatiek hardloper en loop jij met een hardloophorloge? Geeft jouw horloge aan dat je continue in het rood loopt maar heb jezelf dat gevoel niet? In dit artikel bespreken we hoe dat kan en wat je eraan kan doen.

in rood lopen

Sporthorloge met hartslagmeter

Veel sporthorloges hebben een ingebouwde hartslagmeter. Het voordeel van lopen met een hartslagmeter is dat je inzicht hebt in de intensiteit van je training. Hierdoor kun je heel gericht trainen en gemakkelijker je gestelde doel halen.

Leestip: voordelen van lopen met een hardloophorloge 

Verschillende hartslagzones

Je hartslag wordt vaak weergegeven in vijf verschillende hartslagzones. Deze zones geven de hoogte van je intensiteit aan en hebben allen een apart trainingsdoel. Om je wat meer inzicht te geven, sommen we de verschillende hartslagzones voor je op:

in het rood lopen

Hartslagzone 1

Hartslagzone één is een zone waarin de intensiteit van de training vrij laag ligt. Deze is dan ook perfect voor de warming-up en/of cooling-down.

Hartslagzone 2

Bij hartslagzone twee gaat je hartslag iets omhoog. Je voelt je nog wel comfortabel en kunt tijdens het sporten met het grootste gemak een gesprek voeren. Deze zone is perfect voor het verbranden van vet.

Hartslagzone 3

Bij hartslagzone drie raak je al meer buiten adem. Het gesprek wat je nog kon voeren bij hartslagzone twee wordt hier al een stuk lastiger. Hartslagzone twee is perfect voor het verbeteren van je hardloopprestaties.

Hartslagzone 4

Het lopen in deze hartslagzone is erg zwaar. Je loopt op 80 á 90% van je kunnen en praten is eigenlijk niet meer mogelijk. Trainen in deze hartslagzone draagt bij aan het verbeteren van je conditie en prestaties.

Hartslagzone 5

Hartslagzone 5 is de zwaarste van allemaal. Je loopt op 100% van je kunnen en kunt deze niet lang volhouden. Dit type training is ideaal voor het versterken van je spieren en het verbeteren van je uithoudingsvermogen.

Continue in het rood lopen

Vaak wordt hartslagzone 5 aangegeven met rood. Dit heeft alles te maken met de intensiteit van je training. Bedoeling van deze zone is dat je in het rood loopt en dat je volledig uitgeput raakt. Vandaar de agressieve, alarmerende en totaal uitgeputte kleur rood.

Voelt het anders?

Nu kan het natuurlijk zijn dat de intensiteit van de training heel anders aanvoelt. Heb je helemaal niet het idee dat je in het rood loopt? Heb je zelfs het idee dat de intensiteit van je training vrij licht is? Dan is de kans groot dat je de hartslagzones van je sporthorloge je niet goed hebt ingesteld. Hierdoor betekenen de zones niets tot nauwelijks en daarom adviseren we om je maximale hartslag door een expert te laten berekenen. Voer deze vervolgens in je horloge en je zult merken dat je niet meer alleen actief bent in zone 5/rood.

Geen expert in de buurt?

Nu kan het natuurlijk zo zijn dat je geen expert in de buurt hebt. En daarom kun je het ook zelf uitrekenen. Hier zijn twee rekenmodules voor, namelijk:

  • Methode 1: 220 min je leeftijd
  • Methode 2: 208 min je leeftijd x 0,7

Het is belangrijk om te weten dat dit een inschatting is. Een test en meeting laten uitvoeren door een vakman is veel nauwkeurig. Dat heeft dan ook sterk onze voorkeur.

Misschien vind je dit ook interessant?

Hardloopshop.nl