Wat is trailrunning?
Trailrunning is rennen op onverharde en smalle paadjes. De routes lopen vaak dwars door de natuur waarbij je te maken hebt met natuurlijke hindernissen als: rotsen, boomstronken, boomwortels, beekjes, riviertjes, hoogteverschillen en oneffenheden.
Wat voor schoenen moet ik dragen?
Er zijn veel hardlopers die de overstap maken naar trailrunning. Vaak doen zij dit op hun ‘normale’ hardloopschoenen. Dit is in eerste instantie mogelijk alleen we raden toch aan om te kijken naar specifieke trailrunning schoenen.
Dit heeft meerdere redenen. Zo heeft een trailrun schoen een heel ander profiel. Dit type profiel heeft meer grip en dat kan bij trailrunning wel eens heel goed van pas komen. Daarnaast biedt het bovenwerk van de schoen meer stevigheid. Hierdoor neemt de kans dat je de enkel verzwikt aanzienlijk af.
Wat voor kleding moet ik dragen?
Fijn, je hebt nu je gewenste schoenen. Maar wat voor kleding moet je dragen? Of wat voor accessoires zijn handig om mee te nemen? We nemen het in het kort met je door.
Bovenlichaam
Allereerst raden we je aan om het bovenlichaam te voorzien van maximaal 3 lagen kleding. We zien bij veel sporters dat wanneer het koud is dat ze onnodig veel kleding dragen. Het sporten wordt hier vaak niet comfortabeler van en daarnaast is het zo dat als je de juiste kleding kiest, je met drie lagen voldoende beschermd bent tegen de kou.
De drielagen bestaan uit:
Thermoshirt
Veel mensen denk dat een thermoshirt alleen bedoeld is om je lichaam warm te houden. Maar het tegendeel is waar. Er zijn bijvoorbeeld ook thermoshirts te verkrijgen voor extreem warme temperaturen. Maar naast dat is de belangrijkste functie van een thermoshirt, het afvoeren van vocht waardoor je lichaam droog blijft.
Hardloopshirt
Over het thermoshirt heen draag je een hardloopshirt. Het is belangrijk dat dit een sportshirt is. Sportshirts hebben een ademende werking en helpen bij het afvoeren van vocht.
We zien helaas nog wel eens dat sporters ervoor kiezen om een katoenen shirt aan te trekken. Ze zeggen dan vaak: “dat neemt lekker het vocht op”. En dat kunnen we niet ontkennen. Maar dat is eigenlijk juist niet de bedoeling. Want doordat het shirt vocht opneemt kan het niet weg en krijg je een vies nat shirt wat tegen je lichaam aanplakt. Dat is allesbehalve comfortabel en je kunt het er ook nog eens flink koud van krijgen of ziek van worden.
Hardloopjack
Een hardloopjack is bedoeld om je te beschermen tegen wind en regen. Er zijn hardloopjasjes die volledig water en winddicht zijn maar het grootste deel van de jasjes is wind en water werend.
Belangrijkste aspect bij het kopen van een trailrunning jack is dat er geen wind en regen naar binnen kan maar dat er wel warme lucht en zweet naar buiten kan.
Meenemen van extra kleding
Het kan handig zijn om wat extra kleding mee te nemen. Zeker wanneer het heel warm is of er regen voorspelt is. Wat je wilt voorkomen is dat je met doorweekte kleding je run afmaken moet. Vochtige kleding zorgt voor schuring waardoor irritatie kan ontstaan.
Door een lichtgewicht shirt of jack mee te nemen voorkom je deze vervelende nadelen.
Onderlichaam
Het kopen van kleding voor het onderlichaam is een stuk eenvoudiger. De eerste vraag die jij jezelf stellen moet is: loop je liever in een korte broek of liever in een lange broek? Uiteraard is dit ook afhankelijk van het weer. Zodra de temperatuur zich boven de 30 graden bevindt zal de korte broek naar alle waarschijnlijk de voorkeur krijgen.
Er zijn korte en lange trailrun broeken met een geïntegreerde compressie functie, dit wordt ook wel een compressieshort, compressiepant of compressietight genoemd. Dit type broek verbetert de bloedcirculatie waardoor spiervermoeidheid en pijn worden verminderd.
Logischerwijs zijn er ook hardlooptights, hardlooppants en hardloopshorts te verkrijgen zonder compressie.
De keus hiertussen is erg persoonlijk.
Eten en drinken
We hoeven je vast niet te vertellen dat het belangrijk is om voldoende te eten en te drinken.
Drinken
Vaak brengt het meenemen van water wat logistieke problemen met zich mee. Want hoe ga je dit vervoeren? Lopen met een bidon in de hand is niet erg prettig. We raden je aan om te kijken naar een trailrun rugzak. Een trailrun rugzak is voorzien van een waterzak en een handige drinktuit. Hierdoor heb je tijdens jouw run voldoende water mee en kun je dankzij de handige drinktuit jezelf op eenvoudige wijze voorzien van vocht.
Eten
Voor sporters die langer dan een uur sporten is het belangrijk om eten mee te nemen. Het kan je voorzien van nieuwe energie waardoor je weer een tijdje vooruit kunt. Belangrijk is dat je voor etenswaren kiest die makkelijk mee te nemen zijn en die veel energie geven.
Voorbeeld producten zijn:
- Winegums
- Rijpe bananen
- Ontbijtkoek
- Mueslirepen
- Energierepen
- Krentenbollen
- Sportrepen
- Gelletjes
Welke accessoires en overige benodigdheden meenemen?
Als we het hebben over accessoires en benodigdheden dan kijken we met name naar veiligheidsproducten. Bij trailrunning zit een ongeluk in een klein hoekje. Daarom is het belangrijk om wat EHBO-artikelen mee te nemen. Hierdoor kun je eventuele open wonden direct ontsmetten en binden zodat ontstekingen voorkomen worden.
We adviseren ook een warm-koud deken mee te nemen. Deze dekens herken je aan de gouden en zilveren kant en beschermen je tegen de kou en tegen de hitte. Het is wel belangrijk dat je de goede zijde gebruikt. Met de goudkleurige zijde naar het lichaam wordt oververhitting voorkomen en de zilverkleurige kant van de reddingsdeken beschermt je tegen onderkoeling.
Ook is het aan te raden een tube zonnebrandcrème mee te nemen. Urenlang in de zon lopen kan uitlopen tot een behoorlijke zonnesteek. Iets wat vrij simpel te voorkomen is.
Pinpas en telefoon
Neem ook een pinpas of telefoon mee. Dit is extra belangrijk wanneer je alleen loopt. Er kan altijd iets heel onverwachts gebeuren en wat je wilt voorkomen is dat je midden in de rimboe loopt zonder contact te kunnen leggen.
Hoofdlamp
Loop je s ‘avonds of denk je tijdens schemer thuis te komen? Neem dan een hoofdlamp mee. Deze zorgt dat je goed zichtbaar bent en dat je veilig lopen kunt. Het lopen met een hoofdlamp zorgt ervoor dat je voor de medemens goed zichtbaar bent maar het zorgt er ook voor dat je ziet waar je loopt.
Sporthorloge
Het is erg leuk om te trailrunnen met sporthorloge. Het geeft je inzicht in waar je loopt, hoe hard je loopt, de hoogtemeters, de gemiddelde snelheid en nog veel meer. Maar over het algemeen wordt het afgeraden om je te veel op het sporthorloge te focussen. Trailrunning is wat dat betreft echt heel anders dan hardlopen op de weg. De verschillende ondergronden, weerstypen en hoogteverschillen zorgen ervoor dat elk parcours anders is. Het is dus vaak niet te vergelijken en het werken met streeftijden is daarom ook niet realistisch. Bij trailrunning is het heel belangrijk dat je naar je lichaam luistert. Uiteraard kun je het sporthorloge gebruiken ter indicatie maar het wordt afgeraden om deze leidend te maken.
Het plezier van het sporthorloge komt zeker naar voren na jouw run. Je hebt inzicht in jouw prestaties en kunt deze analyseren en delen met vrienden en familie.