Is hardlopen gezond?
We horen wel eens verhalen dat hardlopen niet gezond is. Maar het tegendeel is waar. Hardlopen is namelijk wél goed voor je gezondheid. Het heeft veel voordelen voor zowel je lichaam als je geest. Allereerst verbetert hardlopen je conditie. Het maakt je hart en longen sterker, waardoor je langer kunt rennen. Ook helpt hardlopen bij het afvallen en op een gezond gewicht blijven. Het is een manier om calorieën te verbranden en vet te verminderen. Daarnaast versterkt het je spieren en botten, waardoor je houding beter wordt en je minder kans hebt op broze botten. Naast de lichamelijke voordelen heeft hardlopen ook positieve effecten op je humeur. Het kan stress verminderen, je blijer maken en zelfs helpen bij depressieve gevoelens en angst. Tijdens het hardlopen kun je je gedachten even verzetten en tot rust komen. Kortom, hardlopen is een makkelijke en toegankelijke manier om fit te blijven en je goed te voelen.
Maak een plan en houdt het leuk
Om ervoor te zorgen dat je niet te snel of te veel doet, is het belangrijk om een schema te volgen. Door 2 of 3 keer per week te gaan hardlopen, kun je je doelen bereiken. Veel beginners willen vaak te snel van start gaan, maar dit kan leiden tot blessures en het kan moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven. Met een schema dat is afgestemd op 2 tot 3 hardloopsessies per week, zorg je ervoor dat je voldoende rust neemt en dat je motivatie behouden blijft om je doelen te bereiken. Het is beter om gedurende tien weken 2 tot 3 keer per week te lopen dan om 3 weken lang 5 keer per week te gaan lopen.
Is hardlopen een effectieve manier om af te vallen?
Als je vet wilt verbranden tijdens het hardlopen, is het belangrijk om naar de intensiteit van je training te kijken. Hoewel trainingen met een hoge hartslag goed zijn voor het verbeteren van je conditie, wordt er procentueel gezien het minste vet verbrand bij een extreem hoge hartslag.
Om de juiste intensiteit te bepalen, kun je je hartslag als leidraad gebruiken. Als je maximaal vet wilt verbranden, is het wenselijk dat je hartslag ongeveer 40 tot 50 slagen onder je maximale hartslag blijft. Het is aan te raden om samen met medische begeleiding je maximale hartslag vast te stellen. Als indicatie kun je de volgende vuistregel gebruiken: trek je leeftijd af van 220. Dus als je 20 jaar bent, zou je maximale hartslag ongeveer op 200 liggen.
Het lopen in de juiste hartslagzone heeft verschillende voordelen. Je lichaam verbrandt meer vet dan koolhydraten en suikers. Bovendien kun je in een lager tempo langer volhouden, wat resulteert in een grotere vetverbranding.
Voor- en nadelen van lopen in een hoger tempo
Hardlopen op een hoog tempo is niet per se slecht, maar als je doel vetverbranding is, is het effectiever om in een lager tempo te lopen. Als je echter liever op een hoog tempo loopt, is dat prima. Houd er alleen rekening mee dat de resultaten mogelijk wat langer op zich laten wachten.
Tegelijkertijd heeft hardlopen met een hoge hartslag voordelen ten opzichte van hardlopen met een lage hartslag. Je verbetert namelijk je conditie, waardoor je het hardlopen simpelweg langer kunt volhouden.
Koop een hardloophorloge
Als je tijdens het hardlopen je hartslag wilt weten, is het inderdaad niet mogelijk om dit zonder apparatuur te meten. In dit geval raden we aan om een hardloophorloge aan te schaffen. Er zijn verschillende soorten horloges beschikbaar, variërend van eenvoudig tot zeer uitgebreid. Sommige horloges hebben een losse hartslagmeter die je kunt bevestigen, terwijl andere horloges een ingebouwde hartslagmeter op de pols hebben. Hoewel de meting op de pols iets minder nauwkeurig kan zijn, geeft het je toch een leidraad. Met een hardloophorloge kun je je hartslag tijdens het hardlopen in de gaten houden en je training aanpassen op basis van de gewenste intensiteit.
Een plattere buik krijgen?
Hardlopen heeft positieve effecten op je buik en de rest van je lichaam. Tijdens het hardlopen worden niet alleen je benen, maar ook andere spiergroepen actief. Je lichaam moet de impact van het gewichtsverplaatsing van het ene naar het andere been opvangen, waardoor je buik en rug ook inspannen. Hierdoor train je niet alleen je conditie en benen, maar ook je buikspieren en rug. Om gemakkelijker te lopen is het belangrijk om een goede houding aan te nemen, met een rechte bovenlichaam, waardoor je je buikspieren meer gebruikt. Het aanspannen van je buik tijdens het lopen kan nog meer resultaat opleveren voor een strakke buik.
Overige voordelen
Naast het trainen van je buik heeft hardlopen ook voordelen voor de rest van je lichaam. Het helpt bij het opbouwen van conditie, gewichtsverlies, het verkleinen van de kans op diabetes, en het is preventief tegen kanker. Bovendien zorgt hardlopen voor de aanmaak van gelukstofjes, die al na 20 minuten inspanning worden geproduceerd. Deze stofjes verbeteren je humeur, maken je vrolijker en zorgen voor een betere concentratie en nachtrust. Kortom, hardlopen biedt vele voordelen voor zowel je buik als de rest van je lichaam.
Verpest het niet!
Om je doelen in het hardlopen te bereiken, is het belangrijk om plezier te hebben in wat je doet. Dit kan soms moeilijk zijn, maar het is essentieel om vol te houden. Als je het lastig vindt om gemotiveerd te blijven, zoek dan naar manieren om het hardlopen leuker te maken en te houden. Er zijn verschillende tips en trucs die je kunt uitproberen om je hardloopervaring te verbeteren, zoals het luisteren naar muziek, het lopen met een loopmaatje, het ontdekken van nieuwe routes of het stellen van uitdagende doelen.
Daarnaast is het van groot belang om te investeren in goede hardloopuitrusting. Bezuinig niet op hardloopschoenen en kleding. Vooral goede hardloopschoenen zijn essentieel, omdat het dragen van gewone schoenen, goedkope hardloopschoenen of versleten hardloopschoenen een verhoogd risico op blessures met zich meebrengt. Het niet kunnen of beperkt kunnen lopen door kan frustrerend zijn en het plezier in het hardlopen sterk doen verminderen. Zorg er dus voor dat je de juiste hardloopschoenen draagt die geschikt zijn voor jouw voeten en loopstijl.