Wat betekent pronatie voor een hardloper?

Pronatie is een natuurlijke beweging die het enkelgewricht maakt tijdens het (hard)lopen. De kanteling die de voet maakt is om het onderbeen zo min mogelijk hinder te laten ondervinden van de schokken die het voelt. Bij sommige hardlopers is er sprake van overpronatie, bij anderen kan er juist weer sprake zijn van onderpronatie. Dit is iets waar je weinig aan kan doen, maar waar je wel rekening mee moet houden. Hoe? Dat gaan we je vertellen in dit artikel.

pronatie

Rekening houden met jouw pronatie

Hardlopers zijn op het gebied van pronatie in drie categorieën in te delen: neutrale lopers, lopers met overpronatie en lopers met onderpronatie. Tijdens het kopen van hardloopschoenen is het belangrijk om rekening met jouw pronatie te houden. Waarom? Schoenen die jouw pronatie ondersteunen voorkomen blessures en zorgen ervoor dat jij efficiënt kan hardlopen.

Om jouw pronatie te herkennen kan je naar verschillende hardloopwinkels waar gespecialiseerde verkopers jou kunnen helpen door jouw loop te analyseren. Een andere oplossing is om een paar oude hardloopschoenen mee te nemen. Verkopers kunnen aan de slijtage aan de onderkant van de schoenen zien wat jouw pronatie is.

Neutrale lopers

Voor neutrale lopers is het pronatie geen prioriteit. Zij hebben geen last van over-/onderpronatie en kunnen op vrijwel alle (hardloop)schoenen rennen zonder hiervan hinder te ondervinden. Hardloopschoenen met een goede demping hebben echter wel altijd de voorkeur.

pronatie

Hardloopshop.nl

Overpronatie lopers

Er is sprake van overpronatie wanneer jouw voet overmatig kantelt of kantelt op momenten wanneer dat niet moet. Dit kan bijvoorbeeld zijn als er veel gewicht wordt verplaatst naar de binnenkant van de voet en de loper verder naar voren beweegt. Het lichaamsgewicht wordt op dat moment niet eerlijk verdeeld over de voet, maar komt vooral op de binnenzijde terecht. De voet zal hierbij instabiel zijn en dit willen compenseren. Deze compensatie kan op lange termijn blessures veroorzaken. Heb jij hardloopschoenen met extra slijtage aan de binnenkant van de hiel, onder de bal van de voet en onder de grote teen? Dan is de kans groot dat jij in deze categorie valt.

Voor deze lopers zijn er twee schoensoorten ontwikkeld. De categorieën ‘Support’ en Dynamic Support’ zijn zeer geschikt vanwege hun uitstekende demping en stabiliteit. Deze schoensoorten zullen jou veel klachten en energie besparen omdat je op hardloopschoenen veel efficiënter loopt.

Onderpronatie lopers

Lopers die in deze categorie vallen hebben voeten die niet veel proneren. De buitenkant van de hiel komt in een relatief grote hoek op de grond en er is vrijwel geen sprake van een kanteling naar binnen. Hierdoor heeft het onderbeen veel schokken te verduren. De slijtage van de schoenen van deze groep zit vooral in de buitekant. Deze groep heeft een grote kans op blessures met betrekking tot overbelasting. Om dit te voorkomen moet zij hardloopschoenen dragen die daarop aansluiten. Neutrale runningschoenen met veel demping zijn voor hen de uitkomst. De schokken die het onderbeen moet verwerken zullen grotendeels worden verminderd door de demping in de schoen. Een absolute ‘no-go’ voor onderpronatie lopers is het gebruik van tussenzolen met verschillende hardheden. Dit zal de kans op blessures dusdanig verergeren.

Misschien vind je dit ook interessant?

Hardloopshop.nl