Herstelloop
Het ontleden van de term herstelloop is niet zo moeilijk. Het is namelijk een loop die je loopt na een eerder gedane activiteit. Doel van deze loop is herstellen van een zware activiteit. Veel lopers lopen een herstelloop de dag nadat ze een zware training en/of wedstrijd hebben gehad.
Waarom een herstelloop?
Een herstelloop is dus bedoeld om te herstellen. Vaak krijgen we de vraag, maar als je moet herstellen? Is het dan wel slim om de hardloopschoenen onder te binden? Het antwoord hierop is vrij simpel, namelijk: ja. Dit om de eenvoudige reden dat actief herstel beter en sneller werkt dan passief herstel.
Een rustige loop kun je dus scharen in de categorie: actief herstel. Daar waar op de bank hangen een vorm van passief herstel is.
Waarom een actief herstel?
Bij een actief herstel is het heel belangrijk dat je in Zone 0-1 blijft. Ga je daarover dan gaat je lichaam van ontspanning naar inspanning. Een actief herstel wordt aanbevolen omdat er bij activiteit van het lichaam meer bloed door de spieren loopt. Daarnaast zal er minder vochtophoping zijn en worden afvalstoffen zoals lactaat makkelijker afgevoerd.
Voorbeelden van hersteltrainingen
Uiteraard hoeft er niet altijd hardgelopen te worden. Er zijn ook veel andere vormen van hersteltrainingen. Belangrijkste is eigenlijk dat je in beweging bent. Onderstaand nemen we veel gedane hersteltrainingen met je door:
- Stukje wandelen
- Zwemmen op lage intensiteit
- Gebruik van een foamroller
- Gebruik van crosstrainer op lage intensiteit
- Stukje fietsen (hometrainer of buiten)