Gemiddeld hardlooptempo

Ben jij een fanatiek hardloper en vraag jij je af wat een gemiddeld hardlooptempo is? Wil je weten of je boven of onder het gemiddelde loopt? In dit artikel nemen we het met je door.

gemiddeld hardlooptempo

Moeilijk om te zeggen

Het is vrij lastig om een gemiddeld hardlooptempo te bepalen. Mede omdat je korte afstanden maar ook hele lange afstanden kunt lopen. Logischerwijs maakt dat nogal een verschil. Een korte afstand in hoog tempo lopen lukt over het algemeen beter dan een in een hoog tempo een lang afstand lopen.

Gemiddeld genomen

Om je toch een indicatie te geven gaan we uit van een run van 5 kilometer. In dat geval ligt het gemiddelde op 6 minuten per kilometer. Wat inhoudt dat de gemiddelde hardloper 5 kilometer in 30 minuten loopt.

Langzame en snelle lopers

Er zijn heel veel verschillende hardloopniveaus. Zo heb je langzame, gemiddelde en snelle lopers. De tijden van een gemiddelde loper hebben we hierboven al met je doorgenomen. Echter is de vraag, hoe verhoudt zich dat met snelle en langzame lopers. We sommen het voor je op:

  • Langzame lopers: tussen de 6,6 en 7 kilometer per uur
  • Snelle lopers: 4 minuten per kilometer

hardlooptempo gemiddeld genomen

Tijd niet het belangrijkste

Het is natuurlijk heel makkelijk om alleen snelle lopers te complimenteren voor hun prestaties. Echter zou dat heel onredelijk zijn. Dit omdat dit type loper vaak van nature al aanleg heeft. Daarnaast zijn het vaak sporters die al geruime tijd de hardloopsport beoefenen.

Wat ons betreft is het feit dat je überhaupt hardloopt zeer noemenswaardig. Er zijn heel veel mensen die dit niet voor elkaar krijgen. Daarom adviseren we je om je niet blind te staren op de snelheid die je loopt. Doe wat voor jou goed voelt en bouw, mits je dat wilt, het looptempo rustig op.

Misschien vind je dit ook interessant?