Welke noppen voor kunstgras?

Steeds vaker wordt er in Nederland op kunstgras gevoetbald. Dit is voor veel clubs erg aantrekkelijk omdat er weinig tot geen onderhoud is en er vrijwel altijd gevoetbald kan worden. Het heeft alleen wel invloed op je schoenkeuze. Maar waar moet je dan opletten en wat zijn de verschillende opties? In dit artikel nemen we dat met je door.

noppen kunstgras

Welke noppen zijn geschikt voor kunstgras

Er zijn verschillende soorten noppen voor voetbalschoenen, namelijk:

  • TF
  • IC
  • AG
  • SG
  • FG

Maar welke noppen moet je nou kiezen? Dit is afhankelijk van de ondergrond waar je op speelt. Voor het spelen op kunstgras zijn er een viertal geschikte nopsoorten, namelijk:

AG-zoolplaat

AG staat voor Artifical Ground. In het Nederlands vertaalt betekent dat kunstmatige grond, of te wel kunstgras. Een AG-zool bevat meer noppen dan de reguliere FG-zoolplaat. Daarbij zijn de noppen op een AG-zoolplaat kleiner van stuk.

Hierdoor heb je op kunstgras meer grip en ontstaat er minder druk en belasting op je spieren, gewrichten en voeten.

ag noppen voor kunstgras

FG-zoolplaat

De letters FG staan voor Firm Ground. Dit is de meest standaard zoolplaat. Veel voetballers blijven ondanks het kunstgras kiezen voor deze standaard variant. Dat is ook zeer goed mogelijk alleen dit type zoolplaat is uiteindelijk wel ontwikkeld voor het spelen op echt gras.

firm ground noppen voor echt gras

TF-zoolplaat

De TF-zoolplaat staat voor Turf. De zool heeft heel veel kleine noppen en hebben wat zool betreft wel iets weg van sommige hockeyschoenen. Deze schoen is geschikt voor het spelen op kunstgras, turf/hardground en gravelvelden. Voordeel van dit type zoolplaat is dat de zool vaak een licht dempende werking heeft. Nadeel ervan is dat je bij het trappen van een hoge bal meer schoen onder de bal moet krijgen waardoor een lange pass geven soms wat moeilijk uitvoerbaar is. Dit is echter wel per schoen verschillend. Er zijn ook kunstgras schoenen met een TF-zoolplaat waarbij dit amper het geval is.

tf zoolplaat

FG-AG-zoolplaat

Een FG-AG-zoolplaat is een combinatie van de Artifical Grass zoolplaat en de Firm Ground zoolplaat. De zoolplaat heeft vergeleken met de FG-zoolplaat meer noppen en vergeleken met de AG-zoolplaat langere noppen. Ideaal voor voetballers die af en toe op echt gras voetballen maar ook af en toe op de kunstgrasveld actief zijn.

Veel gekochte kunstgras schoenen

  • Nike Tiempo Legend 8 Pro AG
  • Adidas Kaiser 5 Team
  • adidas adidas Mundial Team Sportschoenen