Last van de onderrug
Heel veel golfers hebben last van hun onderrug. Het is een onderdeel van het lichaam die bij het golf, en met name bij de golfswing, heel veel gebruikt wordt. En helaas ook heel vaak verkeerd gebruikt wordt. Dit omdat mensen te veel op hun golftechniek letten en de signalen van het lijf laten voor wat het is. Het advies is om een natuurlijke houding en een natuurlijke beweging aan te houden. Ga daarom niet verder dan je kunt. Hierdoor voorkom je frictie en zorg je ervoor dat het lichaam ontspannen blijft. Iets wat heel belangrijk is bij het voorkomen van die dekselse klachten.
Ellebogen en de schouders
Dit type blessure komt vaak voort uit het slaan van een ‘set-up’. Bij een set-up is het namelijk belangrijk dat je de linkerarm recht houdt. Echter wat veel gebeurd is dat mensen de arm naast recht houden ook strekken. En dat is iets wat niet hoeft. Maak als golfer een duidelijk onderscheid tussen het strekken van de arm en het recht houden van de arm. Het rechthouden is namelijk voldoende. Het strekken zorgt vaak voor het overstrekken van de arm wat naast pijn in de elle bogen ook nog eens voor spanning in de schouder zorgt.
Daarbij komt nog het feit dat veel golfers de swing beginnen met de linkerhand. Hierdoor ontstaat er nog meer spanning in de schouder.
Uiteindelijk moet het doel zijn om de bal zonder weerstand te slaan. Dat wil zeggen, dat je geen weerstand en frictie voelt. Zodra je dat weet te bereiken, sla je de bal comfortabel, beter en is de kans op lichamelijke klachten het kleinst.
Polsen
Bij het maken van de swing knik je de polsen naar boven toe. Dit is een hele logische beweging die doorgaans geen klachten met zich mee brengt. Zij het dat veel golfers zichzelf hebben aangeleerd om de polsen naar achteren te knikken. Dit zorgt echt voor veel spanning op de polsen. Hierdoor raken ze overbelast en is de kans op klachten vrijwel onvermijdelijk.
Knieblessures
Bovenstaande blessures komen vaker voor dan knieblessures. Sterker nog, vaak komen knieblessures bij golf niet eens door de golfsport zelf. Bij een knieblessure er vaak sprake van slechte knieën of van blessures die uit een andere sport zijn voortgekomen. Om te voorkomen dat je knieklachten krijgt, raden we aan om de voeten ietwat open te zetten. De stand van de voeten heeft veel invloed op de kniebelasting. Een goede voetenstand is ’10 voor 1’ waarbij je de rechtervoet op 1 zet en de linkervoet op 10.