Sliding op kunstgras: hoe voorkom je brandwonden?

Herken je dat? Je doet een sliding op kunstgras en hebt gelijk het hele been open liggen. Ben je hier helemaal klaar mee en opzoek naar manieren om dit te voorkomen? In dit artikel gaan we daar verder op in!

voetballen op kunstgras

Alleen als het echt moet

Sommige voetballers houden van slidings, maar met kunstgras is dat een stuk minder prettig geworden. Daarom is het slim om alleen een sliding te maken als het echt nodig is. Zie het als een laatste redmiddel, wanneer er geen andere opties meer zijn.

Zo min mogelijk glijden

Er zijn verschillende soorten slidings: kort en lang. Bij lange slidings is er meer contact met het kunstgras, wat sneller voor brandwonden zorgt. Daarom is het beter om gedoseerd en gecontroleerd een sliding te maken. Hoe rustiger en meer beheerst, hoe minder kans op blessures.

Kies de juiste positie

Een sliding zou altijd een laatste optie moeten zijn. Het is daarom belangrijk om je positie goed te kiezen. Door jezelf goed op te stellen, kun je situaties vaak anders oplossen en voorkom je dat je een sliding moet inzetten.

Als je toch moet sliden

Soms ontkom je er niet aan. Het kan zijn dat je in een wedstrijd zo opgaat dat je het kunstgras even vergeet. Maar met de juiste voorbereiding kun je de risico’s flink beperken. Hier zijn drie tips:

  1. Maak het veld nat
    Als het veld nat is, glij je makkelijker en heb je minder kans op brandwonden. Helaas is dit bij amateurvoetbal vaak lastig te regelen.
  2. Gebruik kunstgrasgel
    Sportplus+ heeft een speciale gel voor kunstgras ontwikkeld. Door deze op je bovenbenen te smeren, creëer je een extra beschermlaag en glijd je makkelijker.
  3. Draag een slidingbroekje
    Slidingbroekjes draag je onder je voetbalbroek en werken als een tweede huid. Hierdoor heeft je lichaam minder contact met het kunstgras en ben je beter beschermd. Sommige broekjes hebben zelfs extra padding voor nog meer bescherming.