Sliding op kunstgras: hoe voorkom je brandwonden?

Herken je dat? Je doet een sliding op kunstgras en hebt gelijk het hele been open liggen. Ben je hier helemaal klaar mee en opzoek naar manieren om dit te voorkomen? In dit artikel gaan we daar verder op in!

sliding maken kunstgras

Alleen wanneer het moet

Je hebt altijd voetballers die het heerlijk vinden om een sliding in te zetten. Echter met de opkomst van het kunstgras is dit er niet prettiger op geworden. Daarom is het advies om alleen een sliding in te zetten wanneer het moet. Zie het als een laatste redmiddel. Een redmiddel die wel ingezet moet worden omdat alle andere opties zijn uitgesloten.

Zo min mogelijk glijden

Er zijn verschillende soorten slidings. Zo heb je slidings waarbij je lang glijdt maar je hebt ook slidings waarbij je kort glijdt. De slidings waarbij je lang glijdt zorgen doorgaans voor grotere brandwonden. Dit omdat er meer contact is met het gras. We raden aan om niet als een bezetene aan te komen. Zodra je gedoseerd, gecontroleerd en op een normaal tempo de sliding inzet zal je hier minder last aan overhouden.

positie kiezen

Positie kiezen

De sliding moet eigenlijk het allerlaatste redmiddel zijn. Daarom is het belangrijk om continue bezig te zijn met positie kiezen. Het aannemen van de juiste positie zorgt ervoor dat je de situatie op een andere manier kunt oplossen. Hierdoor hoef je minder aan de handrem te trekken en kun je rustig blijven staan.

Toch een sliding inzetten

Je ontkomt helaas niet altijd aan het inzetten van een sliding. Zo kun je in een situatie terecht komen waarbij het wel moet. Maar er zijn ook momenten dat je zo in de wedstrijd zit dat je er helemaal niet aan denkt dat je op kunstgras speelt.

Echter met de juiste voorbereidingen kan de flink verzacht worden. We nemen een 3-tal voorbereidingen met je door.

Maak het veld nat

Eén van die opties is het veld flink nat maken. Hierdoor glij je makkelijker en is de kans op brandwonden een stuk kleiner. Een hele eenvoudige oplossing echter binnen het amateurvoetbal vaak lastig uit te voeren.

Gebruik van kunstgras gel

Sportplus+ heeft een zogenaamd kunstgras gel ontwikkeld. Bedoeling is dat je deze gel op je bovenbenen smeert. Deze zal vervolgens als een extra laag fungeren. Hierdoor glij je makkelijker en ben je beter beschermd.

Sliding broekje

Sliding broekjes zijn strakke broekjes die je onder een voetbalbroekje draagt. Deze fungeren als tweede huid. Hierdoor heeft je lichaam minder contact met het gras waardoor je beter beschermd bent.

Om jezelf nog beter te beschermen zijn er ook broeken met extra padding.

Misschien vind je dit ook interessant?