Wat doet een VAR?

Ben jij een voetballer, -liefhebber of –kijker? Hoor jij anderen vaak praten over de Video Assistant Referee (VAR), maar weet jij niet wat dit precies betekent? De VAR is in het leven geroepen om het voetbal eerlijker te laten verlopen. Er wordt door vele criticasters getwijfeld of dit ook daadwerkelijk het geval is. Ben jij benieuwd wat een VAR doet? In dit artikel vertellen we alles wat jij moet weten over de Video Assistant Referee.

wat doet de var

Hoelang bestaat de VAR?

De VAR is overgewaaid vanuit andere sporten en werd in 2016 voor het eerst toegepast. Voor 2016 werd er door de voetballerij heimelijk verlangd naar een objectieve videoscheidsrechter die alle oneerlijke en onrechtvaardige momenten uit de voetbalsport zouden weren. De eerste experimenten met de VAR in het profvoetbal gebeurden door de KNVB in 2013. Op 21 september 2016 werd de VAR voor het eerst in de wereld in een officiële wedstrijd gehanteerd. Ajax en Willem II hadden destijds tijdens een KNVB Bekerwedstrijd de eer om deze wereldwijde primeur te organiseren. De VAR bewees direct zijn waarde. Het hulpmiddel zorgde ervoor dat een harde overtreding van Anouar Kali niet met een gele, maar een rode kaart werd bestraft. De voetbalwereld was dolenthousiast en kon niet wachten om de VAR gedurende het hele seizoen te gebruiken. Vanaf het seizoen 2018/2019 maken steeds meer competities, in Europa bijna allemaal, gebruik van de VAR.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

@championsleague SEMI-FINAL: @fcbarcelona @liverpoolfc !!

Een bericht gedeeld door Björn Kuipers (@bjorn.kuipers) op

Hoe kijken mensen tegenwoordig tegen de VAR aan?

Hoewel verschillende partijen tevreden met de VAR is de kritiek in de loop der jaren toegenomen. De VAR zorgt ervoor dat het spel vaker en langdurig stilligt voor het bekijken van bepaalde situaties. Dit haalt volgens veel mensen het tempo uit de wedstrijd. Daarnaast zorgt het volgens veel criticasters voor willekeur en juíst meer twijfelachtige beslissingen. Hoewel de VAR in de komende jaren nog een aantal verbeteringen zal moeten meemaken, zijn we in ieder geval af van overduidelijke arbitrale dwalingen waarbij buitenspelgoals of duidelijk handsballen een doelpunt opleveren.

Wat doet een VAR?

De VAR bestaat uit twee videoscheidsrechters die samen vanuit Zeist, waar het kantoor van de KNVB staat, de wedstrijd op verschillende beelden bekijken. Zij kijken of de scheidsrechter overtredingen mist of een verkeerde beslissing maakt. Wanneer er een doelpunt, strafschop situatie, rode kaart-situatie of verwisseling van spelers plaatsvindt controleert de VAR de situatie en kijken de videoscheidsrechters of alles in orde is. Wanneer er geen misstanden zijn opgemerkt delen zij dit met de scheidsrechter. Wanneer zij twijfelen aan een bepaalde beslissing maken zij dit via hun telecomsysteem duidelijk aan de scheidsrechter. De scheidsrechter loopt dan naar de zijkant van het veld waar een televisiescherm staat. Op het scherm bekijkt een scheidsrechter de actie terug en kan hij de situatie opnieuw beoordelen. De scheidsrechter op het veld blijft dus verantwoordelijk voor de gemaakte beslissing.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport